HGSS Čitluk u subotu imao dvije intervencije spašavanja na Brdu ukazanja

Poslije dojave o problemima neurološke prirode koje je u subotu imala BiH državljanka, hodočasnica na Brdu ukazanja u Međugorju, HGSS Čitluk je vrlo brzo reagirao i za nepunih 20 minuta spašavatelji su se našli na terenu.

Nakon medicinskoga zbrinjavanja uslijedio je brzi transport do podnožja brda i prihvata od strane vozila hitne pomoći Čitluk.

Poziv je uslijedio oko 13 sati, a unesrećena je već u 14.30 bila u vozilu hitne.

Već oko 16.50 sati stiže nova dojava o nestanku hodočasnika Siniše Tubića iz Srbije, koji se bos uputio na Brdo ukazanja oko 13 sati, a oko 16 sati je javio kolegi da se izgubio i ne zna gdje je, nakon dvosatnoga lutanja po brdu obraslom gustim raslinjem.

Slijedi poziv prema GSSuBiH i ekipe HGSS Čitluk koje su već bile u terenu kreću u akciju.

20-tak spašavatelja iz Čitluka pokušava locirati nestaloga, predvođeni Žarkom Peharom, pročelnikom stanice HGSS Čitluk. Stanje baterije na njegovom mobitelu ( ispod 30% ) zahtjevalo je racionalan i brz postupak. Siniša je bio dovoljno priseban da je uspio poslati koordinate sa svoga pametnoga telefona, nakon čega su ekipe krenule sa probijanjem prema zadatoj koti.

Oko 21 sata stižu prvi spasilački timovi do zalutaloga hodočasnika koji je iscrpljen i pothlađen čekao pomoć GSS-a.

Nakon pregleda, ustanovljene su lakše ogrebotine i blaga hipotermija, donesena mu je obuća te je nestali okrijepljen i oporavljen mogao nastaviti pješačenje do doline.

Akcija spašavanja završila je u 22.30 sati sa sretnim ishodom, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.