Hercegovina: Zasađeno 40 milijuna sadnica smilja, a ulje nije niti u top 10 eteričnih ulja u svijetu

Općina Ljubuški izašla je sa službenom procjenom da je u općini Ljubuški zasađeno oko 11 milijuna sadnica smilja.

Kako je u ljubuškoj općini nešto više od 25 % svih zasađenih površina u Hercegovini, može se kazati da je na području Hercegovine zasađeno već preko 40 milijuna sadnica smilja.

Ova zasađena količina može dati oko 15.000 tona zelene mase godišnje, iz koje se može destilirati oko 30.000 kg eteričnoga ulja od smilja u punom urodu.

Potrošnja eteričnoga ulja od smilja u svijetu lagano raste, ali ne prema tako visokim stopama rasta (ne više od 10% godišnje).

Nema službenih podataka koliko se godišnje u svijetu potroši eteričnoga ulja. Prema zastoju prodaje eteričnoga ulja na svjetskom tržištu te neprodanih količina destiliranih ulja u Hercegovini, može se pretpostaviti da godišnja količina svjetskih potreba za eteričnim uljem od smilja gotovo zasigurno ne prelazi 20.000 kg godišnje u ovom trenutku ili 40 milijuna američkih dolara u financijskom smislu.

Vrlo je lako moguće da je stvarna potrošnja mnogo manja od navedene brojke. Naime, najveći svjetski potrošači iz kozmetičke industrije ne pokazuju trenutno interes za kupovinu većih količina eteričnoga ulja od smilja. Jedini optimizam daje činjenica da je eterično ulje od smilja prepoznato od kozmetičke industrije te da potrošnja lagano raste u svjetskim razmjerima.

Negativna stvar je da Hecegovina već ima kapacitete preko pretpostavljene trenutne svjetske potrošnje, kada sve posađeno smilje dođe na puni urod tijekom 2018. i 2019. godine.

Sukladno publikaciji Grand View Research, cijelo tržište eteričnih ulja u 2017. godini je vrijedilo oko 7,5 milijardi američkih dolara, a eterično ulje od smilja zauzima tek manji segment cijeloga tržišta, prenosi Dnevnik.ba.

U istoj publikaciji, eterično ulje od smilja nije uopće navedeno među 10 najprodavanijih eteričnih ulja u svijetu.

Sukladno trenutnim predviđanjima, ukupno tržište eteričnih ulja će do 2024. godine rasti po stopi od 8 % do 10 % godišnje.

(www.jabuka.tv)


15 komentara

  • Pa naravno kad su prevaranti na sve strane prodavali sadnice cmilja upitne kakvoće i loše kvalitete. Barem polovina smilja posađenog ako ne i debelo više je ispodprosječne kakvoće i naravno da će urod zatajiti već druge ili treće godine , a počesto omane odmah u početku. Nekvalitetne sadnice prodaje svaki seoski polušvercer koji je nanjušio priliku za dobrom zaradom. A naši ljudi, naivni ko što već i jesu,pale se i na najmanju mogućnost zar<ade , i bez imalo provjere, bez imalo stručne elaboracije i provjere kvalitete sadnica, navališe kupovat smilje od seoskih i gradskih pustahija i nadrivračara koji imaše samo jedan cilj, prodati što više sadnica ,pa taman i onih šeste klase. Zato je ovaj posao sa cmiljem prijevara stoljeća a porazni rezultati i cjena koja će ići još dolje pokazat će se itekako realnom, čim stane rat u Siriji koja je prije rata iz 2011godine bila največi svjetski proizvođač smilja.
    Zanimljivo, već nakon dvije godine rata u Siriji ,tamo negdje u jesen 2013 g. u Hercegovini se počinje stidljivo "proturati" priča o Smilju , kojeg je itekako baš tada postalo uzgajati. Nekom se činilo kako je Hercegovina barem kratkotrajno, idealna zamjena za ratom opustošena sirijska polja smilja. Sad se vidi da je to bio trik i to poprilično prljav prema stanovnicima Hercegovine , koju su kako god okreneš više manje već dobrano izvisili u ovom poslu sa smiljem. Štono se kaže -obrali su bostan prije vakta…

      • Pa nije baš CIJELA Sirija pustinja, sinko ti nemaš blage o geografiji, uzmi malo google earth ili google map pa otiđi do Siriji pa je obiđi i vidi slike – dakle ti laprdaš neznanje

  • Ljudi moji zasucite rukave ima od smilja koristi sta vam je. Poberite ovo sto je led odnio pa ce na prolice opet bit dobro. Ja sam sadio 15 000 sadnica na njivi tako uradio bogami ima dobro para. samo morate pristat pratit ova sranja po medijima. Sadite i bit ce ahhahaha

  • Sve do proljeća 2011 godine ,Sirija je bila najveći proizvođač smilja za preradu u eterična ulja ili proizvode ,uglavnom za kozmetiku. Nakon pobune protiv legalnog i demokratskog predsjednika zemlje Bashara al Assada poljoprivreda kao profitabilna i izrazito uspješna proizvodna djelatnost , spala je na jedva jednu desetinu predratne.Stoga se u roku dvije godine na zahtjevnom europskom i američkom tržištu eteričnih ulja i pripadajučih im proizvoda od kozmetike , pojavio manjak kvalitetne sirovine, to jest smilja izrazite kakvoće. Sve to što se nakon tog dogodilo kod nas u Hercegovini po meni je samo, nastavak jedne priče koje ipak nema nikakve ni perspektive nii dugoročnog pozitivnog rezultata.

  • Treba saditi mahune trkljacice,i smrdikovu cucu,Hercegovina je bogom dana za te dvije kulture,prema nekim procjena u svijetu nedostaje oko 157.000,00 t smrdljikove cuce,i 574.431,00 t mahuna trkljacica…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.