Hercegovina u vrhu najboljih turističkih lokacija, Čapljina najbolja investicijska destinacija

Hercegovina je turistička lokacija budućnosti prema ocjenama uglednog svjetskog financijskog časopisa “Financial Times” iz Londona, a Čapljina izdvojena kao najbolja investicijska destinacija u jugoistočnoj Europi.

Centar za investicije i razvoj poduzetništva (CIRP) Mostar je prepoznao priliku za odličnom promocijom regije Hercegovine na svjetskoj razini, pripremio aplikaciju na objavljeni poziv FDI časopisa i dostavio sve potrebne informacije. Investicijski stručnjaci i specijalisti analizirali su različite kriterije uključujući ekonomski potencijal, isplativost ulaganja, prijateljsko poslovno okruženje, te turističku atraktivnost, prenosi Dnevni list.

Prestižno priznanje

Na temelju toga specijalizirano izdanje prestižnog časopisa Financial times za promociju stranih ulaganja – “FDI Magazin”, svrstao je regiju Hercegovine na 6. mjesto u kategoriji “TOP 10 Turističkih lokacija budućnosti 2019./20.” prema FDI strategiji.

Tako se Hercegovina našla u društvu Australije, Kostarike, Cipra i drugih, a specijalno je nagrađena za kulturno baštinski turizam s naglaskom na etno sela – kamenim kućicama u tradicionalnom štihu, s konobom, kušaonicom vina, trgovinom opremljenom rukotvorinama, suvenirima i tradicionalnim proizvodima poput uštipaka, domaćeg meda, ljekobilja ili domaćih likera.

Ljestvica najpoželjnijiih turističkih destinacija

Pozicioniranje na prestižnoj listi predstavlja izravnu preporuku potencijalnim investitorima kako vrijedi ulagati u Hercegovinu kao atraktivnu turističku destinaciju, istaknula je direktorica CIRP-a Dijana Bošnjak.

Zahvaljujući prirodnim ljepotama Hercegovine, ugodnoj klimi, obilju sunca i vode, naglašena je razvijenost svih oblika turizma, poglavito avanturističkog budući se Hercegovina nalazi u srcu mega staze Via Dinarica, dom je Hutovog blata – jedinstvenog submediteranskog močvarnog područja, jednog od najbogatijih rezervata močvarnih ptica u Europi i Parka prirode Blidinje.

Kao najbolja investicijska lokacija u Hercegovini izdvojena je Čapljina – ekološki urban grad s prirodnim ljepotama, rijetkim endemskim vrstama, mnoštvom lokacija koja morate posjetiti te vrhunskom gastronomijom. Ni jedan drugi grad u Bosni i Hercegovini nema tako izvanrednu lokaciju i prometnu komunikaciju koji su preduvjet za razvoj turizma i drugih industrija. U kombinaciji sa spremnim investicijskim zonama, pojednostavljenim procedurama, smanjenim operativnim troškovima I kvalitetnoj radnoj snazi, ima najbolje predispozicije za uspješno privlačenje investitora.

Gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić u FDI Magazinu

Rezultat je to političkih promjena, zajedno sa strukturiranom, trajnom kampanjom gradonačelnika Smiljana Vidića da Čapljinu otvori svijetu i prenese je iz prilično lijepog, ali uglavnom nepoznatog, južnoeuropskog zaleđa u žarište globalnih ulaganja, istaknula je Bošnjak.

Čapljina najbolja investicijska lokacija u jugoistočnoj Europi

Čapljina – cvijet Hercegovine; hedonistički raj s nevjerojatnim vinima, prekrasnim prirodnim ljepotama i rijetkim endemskim vrstama, puno sunca i čiste vode za piće, te puno mjesta za “must see”.

Čapljina, urbani biser mediteranske Hercegovine, jedna od najpoželjnijih regija jugoistočne Europe. Prednjači na toliko mnogo načina. Ni jedan drugi grad u Bosni i Hercegovini nema tako izvanrednu lokaciju i prometnu komunikaciju koji su preduvjet za razvoj turizma i drugih industrija. Kroz Čapljinu prolazi željeznica koja povezuje morsku luku Ploče u susjednoj Hrvatskoj s cijelom Europom.

Industrijska zona Čapljina nalazi se uz granicu s EU, pored Bijače – jednog od dva glavna međunarodna granična prijelaza u Bosni i Hercegovini, a u središtu je međuregionalnog raskrižja autoputa: Jadransko-jonske magistrale i koridora Vc. To je čini idealnim mjestom za ulaganje u logističke centre i proizvodne pogone. Posebno atraktivna za investitore je turistička zona u neposrednoj blizini poznatog međugorskog svetišta, koju svake godine posjeti milijun turista. U turističkoj zoni trenutno je 30 slobodnih mjesta za ulaganje u smještajne i druge objekte.

Čapljina je grad na četiri rijeke i sedam jezera. U kombinaciji s kasnoantičkim spomenicima Mogorjelo i Gabela, drevnim kamenim gradom Počitelj i egzotičnim parkom prirode Hutovo Blato – najveći rezervat ptica u Europi, nevjerojatnom gastronomijom i nevjerojatnim vinima, čini ga savršenim prostorom za masovni razvoj turizma. Blizina tri međunarodne zračne luke u Mostaru, Sarajevu i Splitu sa redovnim letovima, dodatni je pokazatelj za investitore koliko potencijala leži u ovom gradu.

Hutovo Blato

U skladu s dugoročnom vizijom Čapljine da postane sve dominantnije regionalno središte, intenzivno se radi na razvoju poslovne infrastrukture. Greenfield lokacije, pojednostavljene procedure, smanjeni operativni troškovi i kvalitetna radna snaga očekuju zainteresirane investitore.

Prema Dijani Bošnjak, predsjednici Centra za investicije i razvoj poduzetništva (CIRP), jedinstvenog “one stop-shop-a” za ulagače u Hercegovini, to je rezultat političkih promjena, zajedno sa strukturiranom, trajnom kampanjom gradonačelnika Smiljana Vidića da Čapljinu otvori svijetu i prenese je iz prilično lijepog, ali uglavnom nepoznatog, južnoeuropskog zaleđa u žarište za globalna ulaganja.

Zahvaljujući iznimno razvijenoj ekološkoj svijesti građana, Čapljina zasluženo nosi titulu “najljepšeg i najuređenijeg grada u BiH”, a njihov gradonačelnik titulu “najnačelnika srednje i jugoistočne Europe”.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.