Hercegovina se nada uspješnoj turističkoj sezoni

Nakon uspješne predsezone, turistički radnici u Hercegovini se nadaju još boljoj sezoni, nakon zastoja u protekle dvije pandemijske godine.

Turisti koji dolaze većinom su iz zemalja regije i Europske unije i uglavnom se odlučuju za jednodnevne izlete po Hercegovini.

Turistička sezona je počela, Stari grad u Mostaru pun je turista, a turistički radnici se nadaju da će, po posjećenosti, uspjeti ponoviti rekord iz 2019. godine.

O rekordima je još rano govoriti, poručuju iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije, međutim dobra predsezona upućuje da bi ovo mogla biti veoma dobra sezona.

Teško ćemo možda stići te brojke, međutim, očito je da je ovo povećanje dosta veliko. Znači, radi se o nekih, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, oko 50 posto, kaže za BHRT zamjenik ravnatelja Turističke zajednice HNŽ Semir Temim.

Brojne agencije već odavno u ponudi imaju ture kroz Hercegovinu za domaće i turiste iz inozemstva. Interes najviše vlada za Mostar, Kravice, Međugorje i Neum. Za dnevne ture uglavnom se odlučuju posjetitelji Jadranske obale.

Iz Dubrovnika se dolazi preko Neuma, posjeta Počitelju, eventualno Blagaj, razgledanje Mostara, neki ručak u Starom gradu i povratak nazad. Ako dolaze iz Splita često je to na putanji Međugorje-Mostar. Imamo tu dosta vinarija, vinske ture, navodi Sanja Kaljužny, voditeljica poslovnice turističke agencije.

Grupu turista, zajedno s vodičem iz agencije, novinari su zatekli smo u obilasku Starog grada u Mostaru. Došli su iz raznih krajeva svijeta.

Upravo smo obišli kulu i most i idemo vidjeti vodopad Kravice. Bili smo u Hrvatskoj pa smo došli obići Bosnu i Hercegovinu, kaže nam Dane iz Engleske.

Bili smo u Međugorju i Dubrovniku. Najviše nam se svidjelo ovdje, Mostar je prekrasan, oduševljena je Kasia iz Poljske.

Došli smo prošle noći i malo smo prošetali po starom gradu. Najviše mi se sviđa pogled, rijeka i planine su predivni, kaže Wing iz Hong Konga, dok Mihalina iz Poljske ne krije zadovoljstvo boravkom u Mostaru:

Posjetila sam Međugorje, pa smo došli na ovo prekrasno mjesto i vidjeli smo Neum. Cijela Bosna i Hercegovina je prelijepa.

Najviše gostiju dolazi, meni se čini, iz Poljske. Očekujemo dosta engleskih i američkih turista već sredinom kolovoza i početkom rujna, navodi turistički vodič Alica Oglić.

U posjetama prednjače turisti iz Europske unije, regije, zaljevskih zemalja, a polako se vraćaju i gosti iz dalekih dijelova svijeta.

Uglavnom je Europa u fokusu. Mi se nadamo da će u nekom doglednom razdoblju biti i ovih udaljenijih destinacija koje su bile dosta prezentne kod nas u zimskom razdoblju, mišljenja je Sanja Kaljužny.

Najviše Poljaka, Mađara, ima nešto Nijemaca, Talijane možemo očekivati tek za 20-tak, mjesec dana, dodaje Semir Temim.

Bogatu turističku ponudu brojni tur-operateri uvrstili su u svoju svakodnevnu ponudu i potražnjom su, kažu, i više nego zadovoljni. Ostaje još napraviti korak naprijed ka zadržavanju turista u Hercegovini na duže vrijeme.

(www.jabuka.tv | Foto: Denis Kapetanović/Pixsell)

7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.