Hercegovina izumire: U prva tri mjeseca ove godine u Širokom se rodilo 58 beba, a umrlo 80 osoba

U prva tri mjeseca ove godine u tri hercegovačke županije zabilježen je negativni prirodni priraštaj.

Naime, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Županiji Zapadnohercegovačkoj i Herceg-bosanskoj županiji u spomenutom razdoblju umrlo je ukupno 1150 osoba, a rodilo se 595 beba.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, najgore stanje je svakako u Hercegovačko-neretvanskoj županiji gdje je umrlo 659 osoba, a rodilo se 358 beba. Prirodni priraštaj iznosi -301.

U ovoj županiji negativni priraštaj je zabilježen u gotovo svim gradovima. Najgore je u Mostaru i Konjicu. U Mostaru je umrlo 304 ljudi, a rodilo se 212 djece. U Konjicu je pak umrlo 87 ljudi, a rodilo se samo 28 djece. U Stocu je rođeno 17 djece, a umrlo je 47 osoba. Prozor je također zabilježio negativni prirodni priraštaj gdje je rođeno 13 beba, a umrle su 43 osobe, piše Bljesak.info.

U Čitluku je rođeno 28 djece, a umrlo je 54 ljudi. U Čapljini je umrlo 82 ljudi, a rodile su se 44 bebe. Ravno je u spomenutom razdoblju zabilježilo samo dvije umrle osobe. Od svih gradova jedino Neum nema negativni priraštaj, odnosno jedna je beba rođena, a nitko nije umro.

Loše stanje je i u HBŽ-u gdje je rođeno samo 84 djece, a umrlo 234 osoba. U gradovima poput Livna i Drvara tri puta više ljudi umire nego što se rađa. U Bosanskom Grahovu rodila se jedna beba, a umrlo je 10 osoba. U Tomislavgradu se rodilo 29 beba, a umrlo je 69 osoba. Negativni priraštaj zabilježen je i u Glamoču i Kupresu.

Negativni prirodni priraštaj zabilježen je i u ZHŽ-u. U ovoj županiji rođeno je 153 bebe, a umro 257 osoba. Grad s najviše umrlih i rođenih je Široki Brijeg. U Širokom se rodilo 58 beba, a umrlo 80 osoba. U Grudama je rođeno 24 djece, a umrlo 59 ljudi. Ljubuški je također u minusu. U njemu je rođeno 44 djece, a umrle su 74 osobe. U Posušju je rođeno 27 djece, a umrlo je 44 ljudi.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.