Hercegovci razočarani: “Lubenice rodile, a ne mogu se prodati”

Teško je ovih dana na jugu Hercegovine, odnosno području na kojem se proizvode lubenice, od sjeverozapada ljubuške općine pa do stolačkih Dubrava, naći o toj temi raspoloženog sugovornika.

A kako bi ih i bilo kad se cijena kreće od 18 do 30 feninga, i to istaknuta, a kako se kreće cijena, znaju samo proizvođači, naravno, i trgovci.

Na upite o stanju odmahnu rukom uz poslovično – katastrofa! Što se dogodilo s lubenicom, odnosno gdje su uzroci pada lani profitabilne kulture, pitali smo Marinka Merdžana, jednog od većih proizvođača na čapljinskom području, piše Večernji list BiH.

“Sudar” lubenica

Nema se riječi ni za cijenu ni za prodaju. Aktualna je bila bura u proteklom razdoblju, odnosno hladnije vrijeme od uobičajenog za ovaj dio godine, što je utjecalo na potražnju.

Na tržištu su se sudarile velike količine naše, bijeljinske, albanske, makedonske… lubenice, čemu su doprinosili i trgovački centri konstantnim uvozom. Takvu navalu tržište nije moglo progutati, ističe Merdžan te, vraćajući se na temu – vrijeme, nastavlja: Ove godine u travnju su bile veće temperature nego u prvoj polovini srpnja. Posljedice toga su da je lubenica išla naprijed 10, 15 dana, na kontinentu, gdje je u travnju bilo toplije nego kod nas. Tako vrijeme nije zbunilo samo lubenicu, kod breskve se događa da četiri sorte dozrijevaju istodobno, uranilo je i grožđe…

To su neki vremenski uvjeti koji su neobjašnjivi. Nikome nije jasno što se dogodilo, tek je lubenica istodobno sazrela u Hercegovini, Semberiji i Srijemu.

Hercegovina je, dakle, izgubila komparativnu prednost tjedan-dva ranije berbe, posljedice – otežan plasman i niske cijene, je li se još nešto odrazilo na sadašnje stanje?

Manje je i turista

Najviše su vremenske nepogode smetale proizvođačima. Hladno vrijeme početkom srpnja, bura, koja nije u ožujku puhala, sad je vladala sedam dana. Manje je i turista, opet zbog vremena, jer danas se o tome mogu lako dobiti informacije pa ljudi planiraju i odmore. Proizvođačima trebaju lijepo vrijeme i prave ljetne temperature. Nadam se da će s rastom temperature u idućem razdoblju krenuti i lubenica, naglašava Merdžan.

Ovaj proizvođač iz čapljinske općine priželjkuje da bi, kao i prošle, bolje od rane mogla ići kasna lubenica, odnosno ona s otvorenog.

Što se tiče gubitaka, proizvođači će ih sigurno imati. Merdžan smatra da će biti uspjeh pokriti osnovne troškove, a o onima rada i zaradi malo ih može i razmišljati. No i za osnovno, bitan je svaki topao dan.

(www.jabuka.tv)


17 komentara

 • Smanjite cjenu brate mili. Kome bi je vi prodali po toj visokoj cjeni. nece nitko otkupit kad ima jeftinije. Zakon trzista makedoncu se isplati uzgoit je u makedoniji i transportirat je u hercegovinu a nasim se ne isplati ubrat je i napravit konkurenciju makedoncima cjenom. Jebai ga ona seljacka radje neka gnjije ja je nedam ispod cjene koju sam zacrtao.

 • A, kada većinom ne valjaju ništa, kao tikve su, ove godine već desetak puta sam kupio lošu lubenicu da bi to bilo slučajno.

  6
  1
 • Lubenice su NULA kvalitete. Đubrenje – kemija, pesticidi…Sve živi otrovi. Pa što radite dragi potrošači. Izvezite ih ako možete, tamo prije kupnje traže analizu.

  • Nije kriv hdz eu trziste je otvorenog tipa. Svatko uzima gdje je jeftinije da bi imao vecu zaradu. Izvezite vanka vase cjenjene dinje lubenice bostane.! Izveste ce te kur.c..inu sve ste zatrovali nece nitko taj otrov i smece da odtkupi a posebno ste nabili cjene nebi da su likarija.

   4
   1
 • Kada imaju okus po tikvi nece ih nitko, grcke su bile skuplje ali vrhunske
  Jos ima kupaca koji hoce kvalitetan proizvod, sa je 5 pfeninga kg sta ce mi kada ne valja

 • Ma lubenice vam ne valjaju ljepša je tikva a ko ima imalo problema sa želucem posle jela lubenice ga zaboli želudac pa nam objasnite zbog čega,otrova i ko zna čega još.
  Kad se prije kupovala lubenica nisi je mogao uzeti u ruke od pčela i osa,mirisalo i slatka a ovo je bolesna i zaražena i posuta svakakvim otrovom i naučili smo da nije ni slatka ni jestiva i skupa i sad se bunite još.Ko god kaže da je negdje grčka ili makedonska lubenica mnogi će je kupiti taman da je duplo skuplja.
  Pa lijepo razmislite što radite jer i mi znamo što nećemo kupiti.

 • Nece ni krmad to smece vase sto vi nazivate lubenicom da jede. Sve probere to ni da pimne. Bas sam testirao eto zasto su van neotkupljene. Da bi ih izvezli na eu trziste trebaju kontolu da prodju a kako ce proci kontrolu kad sve je samo lubenica nije. Tikva izgleda lubenice.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.