Hercegovci idu u gimnaziju, Bosanci biraju tehničke škole

Od 150 tisuća učenika koji se upišu u srednju školu, tek svaki četvrti upiše gimnaziju, što je ujedno i opredjeljenje za nastavak studija. Najviše svršenih pučkoškolaca upisuje se u tehničke škole, preko polovine, a tridesetak tisuća onih koji su se praktično odrekli studija opredijeli se za strukovne škole.

Mnogi odustaju od škole

Prema podacima Inicijative za pravedno obrazovanje, 6 tisuća djece ne upiše i ne završi ni osnovno obrazovanje zbog siromaštva i prevelike udaljenosti škole od njihovih domova. Jedna trećina djece neće se ni upisati u srednju školu, a tek polovina će je završiti na vrijeme.Prema tim podacima, 74 posto šanse je da se mladi neće upisati na fakultet, a čak 90 posto da ga neće završiti na vrijeme.

Početkom školske 2011./12. godine u svih 214 srednjih škola u Federaciji BiH krenulo je 109.090 učenika. Svaki četvrti učenik se opredijelio za gimnaziju, svaki peti za strukovnu školu a skoro polovina je upisala jednu od tehničkih škola. Svaki stoti polaznik srednje škole upisao se u jednu umjetničku školu, a svaki pedeseti opredijelio se za vjersku školu. Tu su i škole za učenike s posebnim potrebama u koje se upisao jedan od 400 upisanih.

Gimnazijalci nastavljaju

Ukoliko je upis u gimnaziju pokazatelj da će učenici nastaviti školovanja, moglo bi se zaključiti kako će na fakultet krenuti najviše učenika iz Zapadnohercegovačke županije. Naime, u toj županiji 41 posto učenika upisalo se u gimnaziju. Nakon njih, 35 posto polaznika u gimnaziju ima Hercegbosanska županija, a jedan posto manje upisanih dolazi iz Sarajeva. Najmanje upisanih u gimnaziju ima Posavina i Tuzla, u kojima se u gimnaziju upisao tek svaki peti učenik.

Sa 57 posto upisanih u tehničke škole, Posavina je na prvom mjestu. Preko polovine učenika u tim školama je Bosanskopodrinjska, Tuzlanska i Hercegovačkoneretvanska županija.

Ukoliko upis u strukovne škole znači i opredjeljenje za rad nakon svršene srednje škole, suditi je da će se na sveučilišta upisati najmanje učenika iz Zeničko-dobojske županije, gdje se u strukovnu školu upisao skoro svaki treći učenik. Sa 14 posto upisanih u strukovne škole Sarajevska županija je na začelju a slijede je ZHŽ i HNŽ.

(Pero Zelenika | Večernji list)

11 komentara

 • nema se para ljudi, nije lako poslat dite na više škole, e sad predrasude ko šta više upisuje je, ko je pametniji-gluplji, to je
  bezveze…

 • Kakva je to gimnazija kada svi prolaze bez probllema. Na polugodištu 10 jedinica, onda im se poklone dvice, pa na popravni s dvije jedinice i prođu a da ništa ne znaju. Ravnatelj se još hvali kako niko ne pada razred. Sic!

 • ljudi izmimišljaju ,čuuj bosanci – UBIJTE SE,stas s gimn .ako nećeš na fakultet -kupit šušanj etoo .
  a s dr .sk . imaš neki zanat .

 • Ti si ocito malo glup. Kako ne razumijes da nijedan normalan covjek koji upisuje gim. ne upisuje je samo da bi zavrsio srednju pa negdje radio. Ako si upisao gim. to odmah automatski znaci da ce i na fakultet. Naravno svagdje ima izuzetaka,p atako i ovdje, aj među velikom vecinom ti izuzeci ocisto nisu pri sebi, ili ako ne daj Bože neko nema sredstava pa ne nize upisat fax.

 • gimazija se upisuje samo zato sto matere kazu djeci…..jbg mora se pricat da mi djete ide u gimaziju….ako cemo realno nema lakse gimazije od sirokobrijeske, ocjene se poklanjaju ko lude…
  budimo samo realni

 • da,ocjene se poklanjaju,al ne svakome. zavisi ciji si. ali su uglavnom prof fer i korektni,ima par prof koji nisu. a ko neide u gimn,netreba ovdje pricat sranja. gimnazijalce netreba podcjenjivat, osvajaju natjecanja u svim podrucijima.takodjer i strukovnjaci.te predrasude glup pametan netreba gledat,u svakoj skoli se treba ucit.

 • Normalno da svi upisuju gimnaziju, kad je prag 40 bodova od mogućih 60! A u Zagrebu za pojedine gimnazije prag 60! Stid nas treba biti. Skoro svi profesori su nepravedni, a povlašteni položaj najviše imaju djeca profesora koji rade u gimnaziji (mislim da svi znamo tko su ti!).

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.