Hercegovci “drmaju” katoličkom medijskom scenom u Hrvatskoj (2/2)

Posljednjih godina došlo je do buđenja katoličke medijske scene koju neki kritičari nazivaju i “konzervativnom revolucijom”, a u njoj svoj doprinos, možda čak i ključni, daju i brojni Hercegovci, rođeni ili podrijetlom iz našeg kraja.

Portal Jabuka.tv, nakon prvog, donosi vam i drugi dio kratkog pregleda Hercegovaca koji svojim radom sudjeluju u izgradnji katoličke medijske scene u Hrvatskoj.

p. Ivan Mandurić, isusovac

Svećenik iz Posušja, diplomirao je arhitekturu i do 37. godine radio je u struci, a za svećenika se zaredio u 47 godini. Bio je hrvatski branitelj, a u mladosti se bavio atletikom – bacao je koplje. Studentima je privukao pažnju svojim angažmanom na projektu kampa za katoličku mladež – “Modrave” te u udruzi SKAC.

Široj javnosti je najpoznatiji kao hrabri svećenik koji je svojim autoritetom spriječio ulazak interventne policije u Crkvu sv. Marka, na vrhuncu braniteljskih prosvjeda prije par godina. To je privuklo mnoge na njegov Facebook profil na kojem je često komentirao događaje u javnosti. Nedavno je morao ugasiti svoj profil po naredbi svoga provincijala, slučajno ili ne, nedugo nakon što je popularni “Ike” komentirao nespojivost joge i kršćanstva, povodom objava predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kako prakticira jogu.

Dalibor Milas, svećenik

Popularni “Dado već nakon tri desetljeća života ima zanimljivu biografiju. Nakon osnovnog obrazovanja u Ljubuškom, odlazi u Srednju Bosnu u sjemenište, zatim u Zagreb na studij. Po završetku studija dolazi u Mostar gdje je uspješno djelovao kao franjevac u radu s mladima. Nakon par godina dolazi u sukob s nadređenima, napušta franjevce i odlazi u Austriju na doktorski studij.

Mladi mu zamjeraju da nije pametno iskoristio svoju priliku i njihovo povjerenje, a danas je hrvatskoj javnosti najpoznatiji kao kolumnist-teolog tjednika Express, u vlasništvu austrijske Styrije.

p. Ivan Tolj, župnik Gornjih Močila i Sijekovca

Životne je priče slične Milasovoj. Rođen u okolici Ljubuškog, a nakon sukoba s nadređenim franjevcima iz Mostara od Vrhbosanske nadbiskupije dobiva malobrojnu župu u ratom razrušenoj Bosanskoj Posavini.

Navodno je dugo vremena prije prelaska u konkurentsku Styriju bio drugi čovjek Pavićevog EPH. O Ivanu Tolju mediji zadnjih godina pišu razne priče prepune legendi i misterija, no ono što je očito i jasno, odnosno nejasno, je: kako je ključni čovjek izdavačke kuće koja izdaje jedini tabloid u Hrvatskoj (24sata), traži redefiniciju braka i obitelji (Večernji list) i relativizira pobačaj (Express), zapravo jedan katolički svećenik?

Goran Andrijanić, glavni urednik Bitno.net

Iako će za sebe vjerojatno reći da je Posavljak, Goranovi preci dolaze iz Gruda. Ovaj bivši panker i novinar Jutarnjeg lista danas je urednik najčitanijeg katoličkog portala u Hrvatskoj, a nakon ženidbe postao je i poljski zet.

Bitno.net ističe se po tome što na razne načine nastoji biti prisutan i čitan među katolicima, a posebno mladima. Neki im zamjeraju teološku neopreznost i praćenje trendova kao što su “klikbejtovi” i “ovih 10 stvari…”, no uredništvo očito ima svoju logiku. Velika važnost portala je to što je postao platforma na kojoj se mnogo puta razvila akademska diskusija i međusobna polemika više autora i katoličkih teologa.

Don Josip Radić, duhovnik i propovjednik

Iako je iz susjednog Kupresa, koji ipak pripada Bosni, bila bi prava šteta ne spomenuti don Josipa u ovoj analizi. Kroz život je stalno mijenjao adresu: ekonomiju je diplomirao u Subotici, a magistrirao u Osijeku. Nekoliko godina radio je u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza u Zagrebu kao savjetnik. KBF je upisao u Zagrebu, a kao bogoslov Zadarske nadbiskupije, nastavio u Rijeci. Za đakona je zaređen 2002. u Benkovcu. Suosnivač je javnog vjerničkog društva “Omnia Deo – Sve Bogu“, nastalo od članova Euharistijske zajednice Srca Isusova i Marijina, iz koje su kasnije proizišle dvije redovničke zajednice – ženska i muška.

Don Josip je poznat po duhovnim nagovorima te vođenju duhovnih obnova. Njegove propovijedi i nagovori, koje objavljuje svaki tjedan, dostupni su na YouTubeu, a privlače sve više i više slušatelja.

Božanstvena komedija, najgledanija emisija Laudato TV

Čitav urednički osmerac bez kormilara ove humorističke emisije dolazi s kamena. Čine ga trojica “pravih” Hercegovaca, trojac druge generacije iz Hercegovine i splitski dvojac podrijetlom iz Zagore. Ova emisija je autentično osvježenje u našim medijima i jedna od rijetkih takvog tipa u svijetu. Može se slobodno reći da su “razmontirali” predrasudu o katolicima kao neduhovitima i nesklonima kritici u vlastitim redovima.

Laudato TV uspješno širi svoj projekt katoličke televizije u Hrvatskoj. Sve je više ljudi kojima je ova televizija kanal broj 1 na daljinskom upravljaču, a novootvoreni studio u Splitu i sve posjećeniji promo-koncerti “Progledaj srcem” daju nadu u svijetlu budućnost.

Fra Josip Vlašić, voditelj e-duhovnih vježbi

Rođen u Sovićima, Grude. Član je Hercegovačke franjevačke provincije, a u Hercegovini je bio konstantno aktivan u radu s mladima. Bio je nacionalni i područni duhovni asistent Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži i provincijski promicatelj zvanja, a od 2013. do 2016. i župnik. Od rujna 2016. je u Franjevačkom samostanu u Pazinu.

E-duhovne vježbe su projekt franjevačkog bratstva u Pazinu, gdje se nekolicina franjevaca odlučila na povučeniji život. “E-duhovne” su aplikacija preko koje fratri šalju poticajne tekstove, a uz to i mole za “polaznike” koji se prijave u pojedine cikluse u godini, kada se vježbe održavaju. Projekt je privukao veliku pažnju javnosti kojoj je bilo neobično da se Crkva na ovakav način služi modernom tehnologijom.

Mate Kolak i Boris Jozić, projekt “Pod smokvom”

Fra Mate Kolak, pavlin, rođen je u Zagrebu kao najstarije dijete obitelji iz Duvna. Nakon završene Nadbiskupske klasične gimnazije, godinu dana boravi u Lešniowu u pavlinskom novicijatu u Poljskoj (nedaleko od Jasne Gore). Po završetku novicijata odlazi na studij filozofije i teologije u Rim. Trenutno služi na župi sv. Urbana i Lovre na sjeveru Rima, a radi i na doktoratu o Lukinom Evanđelju na Papinskom biblijskom institutu.

Od 2017. zajedno s grupom mladih osniva “Pod Smokvom” u kojem preko YouTube-a svećenici svakodnevno kroz molitvu objavljuju čitanja i komentare Evanđelja toga dana, ali i druge korisne stvari.

Svećenik Boris Jozić predstavnik je sjeverne Hercegovine, a dolazi iz Konjica. U ratu je s obitelji izbjegao u Zagreb. Među prvima se pridružio Fra Mati u projektu “Pod smokvom”, a prošlu godinu obavljao je funkciju povjerenika za vjernike laike Zagrebačke nadbiskupije i pomoćnika koordinatora za trajnu formaciju svećenika.

Javnost ga je osobitno zamijetila kao svećenika koji je molio u zagrebačkoj Areni na velikom koncertu duhovne glazbe “Progledaj srcem”, a prisutan je i kao duhovnik u programu za katoličke muškarce – Exitus.

(www.jabuka.tv)

Hercegovci “drmaju” katoličkom medijskom scenom u Hrvatskoj (1/2)

 

 


12 komentara

 • ”Nisam ni mislio da ce ”drmati” ne daj Boze znanstvenom ili obrazovnom scenom.”
  Kakav narod, takvo mu i vodstvo, takva i drzava, jadna i bijedna, gdje god je vladajuca kasta fratri, hodze, popovi, koji se cijene i pitaju vise od vrhunskih znanstvenika, inzenjera, ekonomista, epidemiologa, doktora, ukratko zalosno.

  23
  13
   • Trebala bi se INTELIGENCIJA, STRUKA i OBRAZOVANJE pitati, levatu levatski! To da li su vjernici ili nisu bi trebalo biti u POTPUNOSTI NEBITNO bilo kome normalnom u svijetu jer su to privatne stvari svakog pojedinca, a ne pitanje ustroja drzave, osim u ovim primitivnim vukojebinama gdje klerici imaju apsolutnu moc i slobodu da zatupljuju narod, pa samim time i drzave izgledaju ovako kako i izgledaju.

    9
    8
    • U Hercegovini je bitna vjera a ti sto u kuci niti molis niti i do cega drzis suti i ne pametuj vise, Bog je jedini i ocuvao Hrvate i vjera s ne to sto ti zastupas

     7
     5
     • Odakle ti znas molim li ja ili ne, i do cega moja kuca drzi? Sta se to tebe uopce tice? Tko si ti ili netko drugi da pred tobom sutim, je li ti ovo nekakva katolicka dzamahirija mozda i jednoumlje, u kojima vrijedi samo opresija, medijska sutnja i indoktrinacija, da se ne smiju slobodno izrazavati stavovi i misljenja?
      Bog je jedini ocuvao Hrvate i vjera je li? Ma idi zavrsi bar trogodisnju srednju… Jesu ti Hrvati nekakav faktor bitan u svijetu da se Bog njima bavi, i jesu vala ”ocuvani” na svojim ognjistima kad ih ovakvi zastupaju i brane, nema sta…

      6
      5
 • Mi znamo najbolje obećavati, zato smo najbolji Fratri, ljubavnici, hadezeovaci, političari… A ponekad i ispunio obećanje poput Bandića

 • drmat je samo za novinara pojam i potreba sile kojoj on pripada a ovi svecenici ne pripadaju istom bloku kao ni bloku ovog komentatora sukob je ocit rat traje i od kriza kristova jedni bize a ,ovce njegove; ga slijede

 • Vjera nije bitna kaze netko gore? Zato nam i je sve ovako sto vjera nije bitna i sto nista vise nije grijeh, Hercegovina je starinska i neka je, zato suti, vjera je sve i sve za Hrvate ovdje a iznimke koje je kaljaju i ostavljaju losu sliku o Hercegovini koja i dalje ima dobrih ljudi

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.