Hercegovački opanci gaze po cijelom svijetu

Sedamdesetogodišnji Slobodan Popović, opančar iz Ljubinja, majstor je svoga zanata i jedan od svega dva ili tri opančara u BiH, a njegovi tradicionalni hercegovački opanci, pored toga što su skoro neuništivi, stigli su i do Amerike i Australije.

Sve je u životu slučajno, pa i ovo. Ja sam opanke počeo praviti u stare dane, prije toga sam vozio kamione. Sebi sam napravio prvi par. Čisto onako da ih imam, da ih pronosam kroz Ljubinje i da se podsjetim što sam nosio u djetinjstvu. Onda sam po par opleo i ukućanima, a onda su došle i prve prodaje, priča Slobodan dok ekipa “Nezavisnih” uživa gledajući kako plete novi naručeni par.

Prisjetio se i kako su u Ljubinju i ostatku Hercegovine nekada svi – od čobana i djece koja su krenula u školu pa do uglednih trgovaca – nosili opanke, kako je pokojnoga oca gledao kada pravi njemu par opančića. Danas, odmahuje glavom, drugo je vrijeme.

Popović opanke pravi od tri vrste materijala – gume debele osam milimetara koja služi za đon, goveđe kože od koje se prave remenovi i špage od morske mreže koja se upliće debelo i gusto te u osnovi gradi tijelo opanka i drži nogu stabilnom. Sav alat potreban za majstorije su velika igla, dva para kliješta, šilo i mali čekić.

Nikad do sada nisam imao nijednu reklamaciju i to mi i te kako znači jer novac dođe i ode, a ovo i nije neka para, čisto da se zaradi nešto, kaže Slobodan.

Za jedan par mi trebaju dva dana rada. Obično ih naručuju kulturno-umjetnička društva i pojedinci koji hoće da se podsjete na zavičaj, na mladost, da nekome uzmu kao poklon, kaže Slobodan.

Opanak je, kaže, i puno praktičniji za hercegovački krš od moderne obuće. U njemu se noge ne znoje, lagan je, savitljiv i zgodan za hodanje po kamenju. I na kraju, ne može se poderati za godinu dana, pa makar ga svaki dan nosili.

Darivao je, kako kaže, svoje opanke i predsjednicima vlada, ministrima, uglednim doktorima, poznatim ličnostima.

Jedna narudžba je, tvrdi, došla čak i od Milorada Dodika, predsjednika RS.

Naručio je, ali nije preuzeo, drugi neki čovjek je došao po njih, smije se ovaj opančar.

Moji opanci su otišli u veći dio Europe, Ameriku, Rusiju, odnosno u Moskvu, Južnu Koreju, Australiju, samo za Afriku ne znam, kaže on.

Kada je u pitanju broj koliko je pari napravio za proteklo desetljeće, kaže da nije siguran jer nije brojao sve do prošle godine, prenose Nezavisne novine.

Tada me zanimalo vidjeti koliko pari napravim u godini i u siječnju krenem zapisivati. Do Nove godine nakupilo se 148 pari. Sjednem na kauču, gledam televizor, pratim što se događa u svijetu i pravim opanke, kaže Popović.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.