Herceg: Za skupštinsku većinu HNŽ-a tražit će se oni koji dijele slične vrijednosti

Prvi korak ka konstituiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji napravljen je jučer započetom konstituirajućom sjednicom Skupštine na kojoj su izabrani zastupnici položili svečanu prisegu.

Kada će i kakva biti nova skupštinska većina odredit će pregovori koji tek slijede, rekao je za Hrvatski medijski servis premijer HNŽ-a Nevenko Herceg.

Herceg, međutim, ističe kako treba imati na umu kako će sam proces pregovaranja i njegovu dinamiku, pa i uspostavu vlasti u HNŽ-u, dobrim dijelom odrediti proces pregovaranja na državnoj i federalnoj razini, ali i spremnost ključnih političkih čimbenika iz druga dva konstitutivna naroda da se riješe temeljna pitanja za hrvatski narod u BiH.

Kada je riječ o HDZ-u BiH i strankama HNS-a, izborni rezultat i plebiscitarna potpora koju smo dobili od hrvatskog naroda obvezuju nas da u razgovorima i pregovorima pronađemo put do rješenja svih otvorenih pitanja, prije svega pitanja od vitalnoga nacionalnog interesa koja su ključni preduvjet izgradnje Bosne i Hercegovine kao moderne europske države, tvrdi Herceg.

Nadam se kako se proces pregovaranja neće oduljiti i kako ćemo u nekom razumnom roku doći do rješenja kojima će svi biti podjednako zadovoljni. Kada je u pitanju naša Županija, držim da HDZ BiH i stranke HNS-a trebaju tražiti partnere u onim strankama ili koalicijama koje zagovaraju slične vrijednosti i imaju iste ili slične programske prioritete i ciljeve. Tu svakako mislim na SDA i stranke koje njih mogu pratiti, ali i na neku drugu moguću grupaciju stranaka. Također, pri uspostavi zakonodavne i izvršne vlasti u HNŽ-u svakako treba voditi računa i o nacionalnoj zastupljenosti, budući da se među zastupnicima koji su prisegnuli na konstituirajućoj sjednici nalazi 15 Hrvata, 12 Bošnjaka, dvoje Srba i jedan zastupnik iz reda ostalih, kaže Herceg.

Komentirajući hoće li u vladajuću većinu u HNŽ-u biti uključena i neka od hrvatskih stranaka, HDZ 1990, HRS, Herceg ističe kako je već naglasio da će se partneri za skupštinsku većinu tražiti među svima onima koji zagovaraju i dijele iste ili slične vrijednosti.

Sve hrvatske stranke koje su u Skupštini HNŽ-a, članice su HNS-a i na zadnjoj su njegovoj sjednici iskazale spremnost zajedničkog nastupanja u obrani hrvatskih nacionalnih interesa. A oni se brane na svim razinama, od one najniže do najviše. Vjerujem da će se na tom tragu voditi svi budući razgovori i kada je u pitanju uspostava vlasti, a iskazano zajedništvo ohrabruje budući da nas očekuje vrlo ozbiljan posao ostvarenja pune ravnopravnosti s druga dva konstitutivna naroda. Ipak, ostavimo to čelnicima hrvatskih stranaka koji će o tome sigurno više i ozbiljnije govoriti na tijelima HNS-a, navodi Herceg.

On kaže da vrijeme izbora nove Vlade ovisi o dinamici pregovora i spremnosti pregovarača da čim prije omoguće rad nove Vlade u punom kapacitetu. Na upit hoće li on ponovno biti mandatar, odnosno voditi Vladu HNŽ-a i u idućem četverogodišnjem razdoblju, Herceg kaže da je na temelju povjerenja stranke i zahvaljujući volji birača, dobio skupštinski mandat i položio svečanu prisegu kao i ostali zastupnici.

Kada je riječ o poziciji predsjednika Vlade, odluku će donijeti oni koji su mi dali povjerenje i prije tri godine u vrlo složenom i zahtjevnom okolnostima, a to je vrh stranke i predsjednik dr. Dragan Čović. Ako su izbori najrelevantnije mjerilo rada stranke i pojedinca, onda mi ostvareni izborni rezultat liste koju sam nosio, liste HDZ BiH i stranaka HNS-a za Skupštinu HNŽ, daju za pravo kazati da smo kao lista, ali i osobno kao nositelj te liste, opravdali ukazano povjerenje. Kao legalist, ali i kao čovjek koji dugo poznaje i odlično razumije funkcioniranje političkih stranaka, svjestan sam da će odluka o tomu hoću li nastaviti posao na ovoj ili ću možda preuzeti neku drugu poziciju, biti donesena na istovjetan način, tamo gdje i treba biti donesena, a to su najviša tijela stranke kojoj pripadam, rekao je Herceg.

Kaže kako je rano govoriti o prioritetima nove vlasti u HNŽ-u te da treba sačekati potpunu implementaciju izbornih rezultata i vidjeti oko kojih će se programskih ciljeva okupiti nova skupštinska većina.

Realno je očekivati kako neće biti značajnijih odstupanja od ciljeva i prioriteta koje je postavila ova Vlada i na kojima je više nego dobro radila. Uostalom, i birači su taj rad nagradili svojim povjerenjem. Puno toga je kvalitetno urađeno, otvoreni su brojni procesi, otvorena je i razvojna dimenzija proračuna, vodilo se računa o socijalnoj osjetljivosti i o nizu drugih životno važnih pitanja, ali je ostalo i nekoliko do kraja neriješenih pitanja za koja se moraju iznaći najbolja rješenja, rekao je Herceg za HMS.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • Gedi ona gedi i zaboli je cicka.Ona se uhljebila do 65-e godinice a moj jedan pa arbajt u Merkelice!J.b.m vam vlast i karakter!Boze grijeh je ali-Dokaaad?Evo javi pa cu vratiti jedinca iz Njemacke i sjedi i njega u koji cosak i podaj mu placicu!LOPOVI KOMUNJARE BOGA SE STIDJELI!JADNI STE KD VAM DODJE NA NAPLATU!

  • Gonite ovog glupana u tri pi …. zde mat…..erine.. ovo smece treba na robiju poslat udbaski klosar. Vivi mu glave i brkova vidi se na fizionomiji da je gl..up ko kur…ac. Ovaj zna samo zderat i maglu prodavat pametan se pravit ako mu tko kratak sazet govor sastavit moze i to procitat. Fuj kad ga vidim povraca mi se

  • Haha..čuj vrijednisti?
    Koji je to šljam sve skupa.Znam ga tamo iz Šipovače prava seljačina.Ne zato što je iz Šipovače nego što je vagina od čovjeka.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.