Herceg: Uspijevamo vraćati naslijeđene dugove u HNŽ-u

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg  je bio gost ovotjedne emisije “Dobar, loš, zao” Naše tv.

Sveučilišni profesor, ljubitelj sporta, znanstvenik kojega javnost, ipak, najviše poznaje po političkom angažmanu.

Bavio se aktivno pitanjima okoliša o čemu je pisao i knjige. Okoliš i održivi razvoj su prije svega gospodarska pitanja, najveći izazov za gospodarstvo u nadolazećem vremenu, tvrdi Herceg.

Osvrćući se na protekle tri godine otkako je na čelu Vlade HNŽ-a Herceg na početku ističe situaciju koju su zatekli nakon prošlog saziva tj. dugove, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Mi sada pokušavamo podmirivati sve svoje obveze, spustili smo isplatu plaće na 8. u mjesecu, doprinosi idu koji dan iza toga, završimo mjesec bez neplaćenog računa. Evo treću godinu završavamo bez deficita, ističe rezultate i dodaje kako se mora racionalno tzv. “domaćinski” ponašati.

Smanjili smo javnu upravu, ali učinkovitiju i malo bolje plaćenu, zaključuje.

Vlada je sastavljena od dvije stranke, po šest predstavnika HDZ-a BiH i SDA.

Takav sastav vlasti najviše košta vremena, dodaje Herceg. Po pitanju školskih sindikata, prije svega srednjoškolskih, Herceg tvrdi da su potpisivanjem kolektivnog ugovora bile zadovoljne sve strane, iako se sada najavljuje novi štrajk, sugovornik tvrdi da županija izdvaja do 60 milijuna godišnje za obrazovanje i da se ne može sve riješiti u jednom mandatu.

Dodaje kako se zaboravlja na ostala ulaganja u školstvo kao što je infrastruktura i sl.

Ova županija ima dva sveučilišta, tri bolnice, dva studentska doma, kazališta i druge institucije. To je situacija koju druge županije nemaju, a unatoč tome povećavamo broj stipendija i vježbenika, odgovara Herceg na upite o raspodjeli proračunskog novca.

Govoreći o poznatoj priči o nepravednoj raspodjeli javnih prihoda, Herceg smatra kako se zaboravlja koje sve nadležnosti, a time i financijsku odgovornost imaju županije, od zdravstvenih do policijskih struktura te onda posebno boli kada se vidi da je od početka te neravnopravne raspodjele “ukraden” cijeli jedan proračun.

Imamo konsenzus izvršne, zakonodavne i političke vlasti da dođe do promjene i takav zahtjev smo uputili prema Vladi FBiH koja bi morala pokrenuti promjenu raspodjele, zaključuje.

Ostale teme poput pitanja radnika hotela Ero, Aluminija itd., pogledajte u nastavku video priloga.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Znam ga godinama..pa za ne povjerovat da ovaj lik može obnašat ovakvu funkciju..ali važno je da je slika sa zamišljenim,vizionarskim pogledom u daljinu.Kao i u druga Gage.Još bi trebao reći po mom “dubokom uvjerenju”jer to im je omiljena poštapalica.Kao sa uvjerenje može biti plitko?Bože nas sačuvaj od nas samih ,ne treba nama drugi neprijatelj.

  • Čuj naslijedio dugove, od koga si naslijedio? Ko je na vlasti bio prije tebe? Ista partija samo rotira nove lopove.Odjebi lopine ko i svi tvoji s tobom.Obnašaš 10 funkcija i sve naplaćuje šta sram te bilo.Govno ušminkano

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.