Herceg: Ne vidim razloga da ugostiteljski objekti ne krenu odmah s radom

Priopćenjem za javnost obratio se Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a u kojem je istaknuo kako je vrijeme za normalizaciju života i početak “suživota” s koronavirusom.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Držim kako ugostiteljstvo, kao jednu od grana našega gospodarstva koja okuplja izniman broj zaposlenih i koja je pretrpjela značajne štete zbog protuepidemijskih mjera koje su morale biti na snazi, više ne smijemo izlagati drastičnoj represiji, odnosno kako je vrijeme za prve korake u smjeru relaksacije mjera. Ne vidim valjan razlog da oni ugostiteljski objekti koji imaju vanjske prostore, tzv. bašte, ne mogu odmah otpočeti s radom i vjerujem kako će takva odluka u HNŽ-u biti usvojena u sljedećih par dana, izjavio je Herceg.

Kako kaže, o tome se intenzivno razgovara na redovitim koordinacijama i struka nema posebnih protivljenja, poglavito jer su epidemijski pokazatelji već nekoliko dana jako povoljni.

Naravno, podrazumijeva se poštivanje epidemioloških uputa i mjera koje su na snazi, izjavio je Herceg, dodavši kako ne očekuje da Županijski stožer slijepo slijedi sva promišljanja s federalne razine koja su, procijenio je, prečesto bila neprovediva u praksi i u nesuglasju sa stvarnim životnim potrebama građana.

Kako će izgledati kafići: Tri osobe za jednim stolom, redovita dezinfekcija

U HNŽ-u su turizam i ugostiteljstvo posebno vitalni gospodarski sektori i kako navodi Herceg, nema smisla ući u treći mjesec s ovim restrikcijama, kada se opće epidemiološko stanje stabiliziralo.

Ne držim realnim čekati kraj svibnja za otvaranje kafića i restorana. Da HNŽ nije prva reagirala, čini mi se kako Federalni stožer još uvijek ne bi dopustio rad malim obrtnicima i zanatlijama, a već su sada podaci o štetnim posljedicama restrikcija krajnje uznemirujući. Naravno, dok je prijetnja bila takva da se drukčije nije moglo nismo imali izbora, ali sada treba sagledati širu sliku i, kao i onda, opet povući ispravne i hrabre poteze, sukladno odgovornosti koju vlast mora nositi, ističe prvi čovjek izvršne vlasti HNŽ-a.

Mišljenja je kako, u skladu s kretanjima na terenu, struka treba dati jasne smjernice i za otvaranje autoškola, tržnih središta i drugih ugostiteljsko-uslužnih i trgovačkih djelatnosti koje su još uvijek pod mjerama potpune zabrane rada. Herceg očekuje i skorašnju odluku o otvaranju vrtića i drugih ustanova za predškolski uzrast, uz precizne preporuke i smjernice epidemiologa, ali ipak ističe kako bi bilo pametnije školsku i akademsku godinu privesti kraju sustavom online nastave, a u međuvremenu se detaljno pripremiti za kvalitetan početak sljedeće školske i akademske godine. U tom očekuje potpuni suport resornog ministarstva, županijskih zavoda za školstvo, školskih i sveučilišnih administracija, sindikalnih organizacija u prosvjeti…

Mostarski ugostitelji traže otvaranje kafića od ponedjeljka

Podnijeli smo prvi udar i stekli bitna iskustva, a sada se moramo naučiti suživotu s koronom odnosno svemu onom što ćemo morati prisvojiti kao ”normalno” dok znanstvenici ne pronađu lijek ili cjepivo. Mislim, naravno, na socijalnu distancu i uporabu zaštitne opreme. Život moramo polako vraćati u normalne tijekove.

U slučaju možebitnoga pogoršanja ili drugoga vala pandemije, ne očekujem više mjere potpune blokade života na razini cijele države, nego primjenu ovih stečenih iskustava za odgovarajuće poteze na prostorima na kojima se problem pojavi. Dakle, govorim o fokusiranju na lokalna žarišta, ako bi do njih došlo. Za sve ovo treba razraditi jasne državne strategije i opremiti se svime onim što nam sutra može sačuvati zdravlje i živote, uz preporuke naših znanstvenika, epidemiologa, infektologa i drugoga stručnog kadra, poručio je Herceg.

Otvaranje kafića u FBiH početkom lipnja, ljetne terase možda krenu i ranije

(www.jabuka.tv)18 komentara

 • Nesposobni lazni doktor okruzen logos strucnjacima. Gospodarstvene mjere im se svode na “daj Boze da prodje korona”. Ruka mu se osusila tko glasa za ova govna na sljedecim izborima.

 • Nisi ti dezurni kriticar ti si dezurni jado koji ne odmice od mobitela da bi istresao svoju koju frustraciju, i Bog ti kriv za tebe samog sto si nesposoban a to dovodi do dezurnog kriticara

 • A kladionice kad će imam sigurne parove iz badmintona šaha i pola tri sigurice 😁🤣🤩😜😀😇😇😝😃😂

 • Jesmo jadni, samo se negativa prosipa. Znam dosta ljudi koji žive od kafića ili rade kao konobari. Je li vam svima tako drago da su drugi bez posla? Je li samo sebe mrzite pa onda vam i to dosadilo pa prosipate mržnju gdje god stignete? Čemu sva ova zloća? Ne odgovara vam ni ovaj ni onaj, svi se našli pametni. Da Bog da svi imali posao, dostojan ljudskog života i da je živimo od plaće do plaće, a nekima je očito najmanje do rada.

  • Ma jadnici bolan, ne shvaćaju da svi trebaju živjeti i raditi. To sve nekakvi kvazi vjernici, samo ogovaranja i nek susjedu crkne krava.

 • Rade neki, neki ne. Neki su se oslanjali na sezonu, pa će nakon toga kupovati zimnicu itd. Možeš posaditi i imati svoje na selu, ali i to treba kupiti. Molimo Boga i potpišimo peticiju da se što više firmi pokrene. Ne branim ovog Hercega, niti volim političare, ali ovdje je u pravu.

 • Da kažem ovom anonimnom,što se upinje obraniti “gospodina ulickanog”
  Nema jala. Nema zloće i zavisti. Ima samo prezira i odbojnosti prema osobi koja se drži visoko, samodopadno bez empatije koju bi kao političar morao imati.
  Aki zato,opce je poznato, ima sklonost ka uzimanju novca mimo zrađenog.
  Toliko da ga nemožeš obraniti.

 • Ko priča o zloći?
  Nema čovjeka tamo gdje treba da ga bude.
  Ali tamo gdje mu nije mjesto, eto ga. 🙂
  Sanitarni inspektoti i epidemiolozi trebaju kazati o tomu,treba li ili ne otvoriti lokale.
  Iskače kao iz paštete da se dodvori narodu.
  Rsdom..mradom i djelima se to radi. A ne demagogijom.
  Kakva zloća?

 • Ne otvaraju oni zato što im se otvara nego vide da im neće bit plaće ako ništa ne radi nema poreza nema para točka 😇😂😃😃😝😀

 • Ali vidis razloga da kompliciraš život ljudima koji se iz iznozemstva žele vratiti kući… Mnoga dijeca roditelje nisu vidjeli nekoliko mjeseci…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.