HEP će Tomislavgradu i Livnu plaćati 4,3 milijuna eura

Nakon što je u četvrtak Dom naroda Parlamenta Federacije BiH prihvatio izmjene, na snagu će stupiti zakon o vodnim naknadama po kojemu će HEP ubuduće dvjema općinama Tomislavgradu i Livnu plaćati 4,3 milijuna eura za korištenje vode iz akumulacije Buško jezero umjesto dosadašnjih oko 1,8 milijuna.

Izaslanici Doma naroda jednoglasno su podržali izmjene Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata na području Federacije BiH. Predlagač Stipan Šarac iz Hrvatskog nacionalnog pomaka ocijenio je prihvaćanje izmjena ovoga zakona iznimno važnim iskorakom za općine Tomislavgrad i Livno.

Od sljedeće godine Hrvatska elektroprivreda (HEP) će godišnje plaćati za vodu iz Buškog jezera 4,3 milijuna eura umjesto dosadašnjih 1,8 milijuna tim općinama.

Akumulacija Buško jezero nastala je kao zajednički projekt Hrvatske i BiH 70-ih godina prošloga stoljeća, a cilj je bio prikupiti vode s područja Livanjskoga i Duvanjskoga polja te ih usmjeriti prema hidroelektrani Orlovac koja se sada nalazi u sklopu HEP-a.

Gilja: Elektroprivreda HZHB nije dužna, nego oštećena za 60 milijuna KM

Predstavnici vlasti Tomislavgrada i Livna dugo su upozoravali kako je HEP godinama izdvajao premalo za obeštećenje, budući se pod vodom nalazi oko 5.700 hektara zemljišta.

Zakonskim izmjenama HEP neće plaćati isključivo naknadu na temelju proizvodnje električne energije po kilovatsatu, nego i po potopljenom zemljištu.

Predlagači izmjena zakona ocijenili su ranije kako će povećanje izdvajanja novca za Tomislavgrad i Livno pomoći opstanku Hrvata na tom području.

Ivančević: Prošlo je vrijeme kada je Rama služila samo za iskorištavanje

(Hina)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.