HDZ BiH: Treba li Mektić odgovarati zbog kršenja odluka Vijeća ministara BiH?

Posljednja događanja vezana za migrantsku krizu u BiH pokazala su nespremnost nadležnih da se odgovorno suprotstave ovom problemu ali su također demaskirale i pokazale stvarne politike koje se vode u BiH.

Potvrđen je paralelni neustavni i nezakoniti način donošenja odluka, korištenja institucija i ovlasti s posljedicom narušavanja mira, reda i ukupnog sigurnosnog stanja.

Prema našim saznanjima jučer je u Readmisijski centar Salakovac primljeno oko 270 ilegalnih imigranata, koji nemaju status tražitelja azila. Ministrica Borovac je u dnevniku na BHT-u izjavila da se Akcioni plan odnosi na prihvat tražitelja azila u IC Salakovac.

U trenutku dolaska u Readmisijski centar Salakovac, imigranti nisu imali status tražitelja azila, što podrazumijeva da je taj postupak u suprotnosti sa Odlukama Vijeća ministara, uz napomenu da iste Odluke nisu objavljene na službenim stranicama Ministarstva.

Hajka na ravnatelja policije MUP-a HNŽ-a Iliju Lasića je zapravo pokušaj da se skrene sa stvarnih problema i da javnost ne sazna kako je upravo ministar Mektić prekršio propise jer je u IC Salakovac smjestio ilegalne imigrante, a ne tražitelje azile.

Priveden načelnik MUP-a HNŽ-a

Pozivu na linč Ilije Lasića ali i predsjednika Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega pridružio se i zastupnik SDA u Parlamentu FBIH Salmir Kaplan, poznat po organiziranom nasilju i prekidu procesa lokalnih izbora u Stocu zbog čega je i optužen na Sudu.

Prema našim saznanjima, tek danas ilegalni imigranti iskazuju namjere za azil, odnosno pokreću proceduru radi podnošenja zahtjeva za azil. Tek od trenutka podnošenja zahtjeva za azil (koji se podnosi nekoliko dana nakon iskazane namjere za azil) ilegalni imigranti stječu status tražitelja azila.

Također, istovremeno imamo i otvoren javni poziv nasilnika i batinaša Kaplana na organizirano nasilno blokiranje Grada Mostara barikadama, poziv na sprječavanje rada specijalne postrojbe MUP-a HNŽ-a, otvorene pokliče za destabilizaciju sigurnosti te na ozbiljno nasilje i prijetnje s ‘500 momaka spremnih na sve’.

Ovo pozivanje Kaplana na rušenje ustavnopravnog poretke i nasilje Mektiću nije problem ali mu je problem kada se postupa odgovorno i sukladno Ustavu i Zakonu kao što je to uradio MUP HNŽ-a. Smatramo kako nadležna tijela i institucije moraju žurno reagirati u cilju sprječavanja nasilja i sukoba.

Dakle, ministar Mektić je bez ikakvog zakonskog osnova jučer u IC Salakovac smjestio velik broj ilegalnih imigranata koji na to nisu imali nikakvo zakonsko pravo.

Naglašavamo kako je Ilija Lasić imao zakonsko pravo da zaustavi konvoj ilegalanih imigranata jer se odluka Vijeća ministara odnosila na smještaj tražitelja azila u Salakovac, a ne ilegalnih imigranata.

Ti isti imigranti su mjesecima bili po parkovima u Sarajevu, a bez da su imali status tražitelja azila, odnosno da su iskazali namjeru za isti. Dio stranaca koji su iskazali namjeru za azil, ministar Mektić im nije u zakonskom roku omogućio da podnesu zahtjev za azil u Sarajevu.

Pored toga, što je odgovoran za sigurnost granice, a isti imigranti su bez ikakvih dokumenata prešli granicu BiH, ministar Mektić im nije omogućio da podnesu zahtjev za azil u Sarajevu što jasno govori o kakvom nezakonitom radu se radi. Ministar Mektić je omogućio da u Izbjeglički centar Salakovac koji je otvorenog tipa dođu stranci bez dokumenata , bez ikakvog statusa i kojima nije u skladu sa Zakonom o strancima ograničeno kretanje.

Crveni križ Mostar: Sustav je danas zakazao

Isto tako je omogućeno da se bez osude bošnjačkih političkih stranaka i medija u Mostaru dopušta najavljivanje blokade grada, destabiliziranje sigurnosti i života građana, protuustavno djelovanje ovog istaknutog SDA-ovca, Salmira Kaplana.

Pitamo ministra Mektića, tko će biti nadležan za ilegalne imigrante kada izađu iz centra, kada im bude potrebna liječnička pomoć? Hoće li tada, za pružanje te pomoći, biti nadležan državna razina ili pak gradska ili županijska razina?

Pozivamo i bošnjačke političke stranke ali i nadležne institucije da jasno i nedvosmisleno osude nezakonito i neustavno djelovanje, javne pokliče na blokiranje grada barikadama i nasilje prema MUP-u HNŽ-a na području Mostara, te vrlo prizemno, licemjerno iskorištavanje nesretnih sudbina migranta u javnom prostoru za ostvarivanje bolesnih političkih ambicija, stoji u priopćenju HDZ-a BiH.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

  • Ponasate se kao psic kad pobjegne u kucu pa laje na ulicu.zasto to niste rekli u predsjednistvu BiH? Zasto to niste rekli na sjednici vijeca ministara BiH gdje sjedi i Mektic i Hrvatski ministri? Nego kad su pi vama opleli sa svih strana, vi subotom iz Mostara sa jutarnje kave dajete to tuzno saopcenje. Nema ono vise nikakav ucinak, gospodo.zakasnili ste.

  • Svcakakvih sirovina ima u ovoj vukojebinastoj državi, ali ovam Meketalo je nanadjebiv i najveći. Kad je baraba, neka zapovjedi Dodiku da primi ovu migranstsku smrdljivu stoku.

  • Dodik ima svoje JA i svaka cast za to,a po hrvatima svak moze s..t kako hoce her su nam predstavnici u vladi jedna veluka NULA

  • Naši po običaju kad se vrate iz Sarajeva onnda nam sole pamet,a gore ih valjda zaboli glava pa im se neda pričat.E tuge bože dragi. Zašto sad Vi u HNŽ ne sputite tog kaplane i neprivedete kad je već optužen i radi to što radi. Jadni Ilija,pošten čovik, ali će izvisit ko i ostali jer čim zagusti nasl političari se ućule i ušute.

    • Budi jasan i reci: Koji ti je to “jedan od rijetko poštenih ljudi”? Ako misliš na Mektića, objasni zašto taj ne smije stisnuti prdu i poslatiu u Dodikovu državu NI JEDNOG JEDINOG MIGRANTA.

  • GOVORIM O GOSPODINU LASIĆU ALI U PRAVOM SMISLU GOSPODIN FAKULTET REDOVNO ZAVRŠIO MATERIJALNO KAO I PROSJEČAN GRAĐANIN I SVE RADI PO ZAKONU A KAO ČOVJEK JE PREKRASAN NORMALNO DA OVIMA,
    NEPISMENIMA SMETA POŠTEN ČOVIK

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.