HDZ BiH neće iz svoje postave izbaciti Zoru Dujmović

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara rekao je danas da su svi scenariji otvoreni kada je riječ o rješavanju novonastalog problema u vezi sa formiranjem Vlade Federacije BiH (FBiH).

Čavara, koji je i predsjednik FBiH, nakon sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora HDZ-a BiH nije mogao reći na koji način će biti riješen novonastali problem.

On je negirao informacije da će HDZ BiH iz svoje postave “izbaciti” Zoru Dujmović, koju je, kao Srpkinju, predložio za ministra kulture FBiH, navodeći da još ništa nije riješeno i da su svi scenariji otvoreni, piše Večernji list.

Čavara je, kako piše “Oslobođenje”, rekao da je HDZ BiH ovlastio predsjednika stranke Dragana Čovića da narednih dana u razgovorima s rukovodstvima SDA i DF pronađe najbolje rješenje, jer FBiH, kako kaže, ne može više čekati ni na novu vlast, ni na proračun.

Zastupničkidom Parlamenta FBiH jučer nije potvrdio federalnu Vladu, jer je potpredsjednik FBiH Milan Dunović, član DF-a, povukao potpis s odluke o imenovanju, zbog, kako je naveo, neispunjenosti minimalne zastupljenosti konstitutivnih naroda u Vladi FBiH.

Ustav Federacije BiH nalaže da u federalnoj Vladi bude zastupljeno osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina, što nije bio slučaj sa predloženim kandidatima za ministre. Među predloženim kandidatima je sedam Bošnjaka, pet Hrvata i četiri Srbina.

SDA je predložio šest ministara Bošnjaka, DF troje Srba i jednog Bošnjaka, a HDZ BiH pet Hrvata i jednu Srpkinju, prenosi Večernji list.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • metite slobu tomića on će uć i u crkvu i u džamiju i u mošeju ako triba samo da ima za gepit i vozikat se po čaršiji u MERCEDESU to je kalibar današnjice. sin partije JNA narodnih stranaka lojana i osvih naroda i narodnosti. multikulti ČOVJEK I LJUDINA

  • Bravo anonimno,neka zore ona se zalaze za treci i molimo v.list da ne laze narodu da je DF problem ne volim komsica ali nemojte mantat narod. Bit ce zora i eskim samo daj fotelju

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.