HDZ BiH: Bez kanala na hrvatskom jeziku BiH neće postati slobodna europska zemlja

U Domu HDZ BiH u Mostaru u organizaciji Političke akademije HDZ-a BiH održan je Okrugli stol o temama: ”Europske integracije: Uspostava mehanizma kordinacije BiH” i ”Javni RTV sustav: Uspostava kanala na hrvatskom jeziku”.

Ravnateljica Političke akademije HDZ BiH Lidija Bradara pozdravila je sve nazočne u ime PA HDZ BiH i u svoje osobno ime naglasivši obvezu i odgovornost Bosne i Hercegovine u usvajanju europskih zakona i vrijednosti.

Nazočne je pozdravio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. On je govorio o postojećem koordinacijskom mehanizmu koji je dosta manjkav, a kao glavni problem vidi nemogućnost većeg sudjelovanja županija u procesu europskih integracija.

O temi: ”Europske integracije: Uspostava mehanizama koordinacije BiH“ uveo je savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevande, Saša Marić.

On je rekao da je BiH kao potpisnik Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom preuzela obvezu kreiranja sustava koordinacije poslova europskih integracija unutar zemlje.

Sadašnji sustav je neefikasan, uvršten je dio razina vlasti u BIH: državna, entitetska i distrikt, dok su vlasti županija izostavljene što je prouzročilo nemogućnost nastavka procesa integriranja.

”Nemogućnost sudjelovanja županija i nemogućnost pregleda isključivih i podijeljenih nadležnosti dovodi do situacije da imamo nepotpuni, nestvarni i netočni pregled stanja koji već 11 godina ide dalje prema Europi“, rečeno je.

”Europska unija je u srpnju 2012. godine tijekom prvog sastanka Visokog dijaloga zatražila definiranje novog, učinkovitog i efektivnog mehanizma koordinacije koji će uključiti sve nadležne i odgovorne subjekte”, stoji u priopćenju HDZ BiH.

Novi model od 22. veljače 2013. godine sastoji se od pet tijela (Kolegij, Ministarske konferencije, Politički savjetnici, Povjerenstvo i Radne skupine) je naišao na protivljenje SDP-a BiH i u manjoj mjeri SDA, poglavito radi uključenosti županija u model, načina donošenja odluka konsenzusom, formiranja ministarskih konferencija, predsjedanja radnim skupinama i uključenošću političkih savjetnika).

Kao zaključke Marić je naveo:

1. HDZ BiH u cijelosti se zalaže za europsku budućnost Bosne i Hercegovine.
2. HDZ BiH zalaže se za poštivanje suvereniteta BiH kao i poštivanje ustava u BiH, te smatra kako se u procesu integracija u EU moraju poštovati sve razine vlasti.
3. HDZ BiH podržava Rezoluciju Europskog parlamenta od 6. veljače 2014. godine u kojoj se zaključuje da centralističke snage opstruiraju EU integracije BiH; i u kojoj se naglašava da je važno slijediti načela federalizma i legitimnog predstavljanja kako bi se osiguralo put BiH u EU.

O temi ”Javni RTV sustav: uspostava kanala na hrvatskom jeziku“ govorio je Mate Bandur. On je naglasio da bez jednakopravnosti konstitutivnih naroda u BiH na svim područjima pa tako i pravu na televiziju na materinjem jeziku, Bosna i Hercegovina neće postati slobodna europska demokratske zemlja.

”Jezik je jedan od važnijih elemenata svakog naroda pa je i informiranje na maternjem jeziku jedno od osnovnih prava jednog konstitutivnog naroda”, rekao je Bandur.

Javni RTV servis na hrvatskom jeziku bio bi dio servisa radio-tv sustava Bosne i Hercegovine, stoji na kraju priopćenja Ureda za informiranje HDZ BiH.

(Bljesak.info)

Nema komentara

  • stop! jesmo li mi sad za treći ili za četvrti ili peti? jebote jednom to riješite i pustite nas da živimo! zbog vaših “ideologija” ložite situaciju a mi stojimo na mjestu, ni entiteta ni tv programa, a bome ni posla ni gospodarstva.!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.