HBŽ sa ZHŽ-om osniva zajednički Zavod za školstvo na hrvatskome jeziku

Vlada Hercegbosanske županije na jučer održanoj sjednici donijela je odluku o davanju suglasnosti na potpisivanje sporazuma o osnivanju zajedničkog Zavoda za odgoj i obrazovanje. Tom odlukom Hercegbosanska i Zapadnohercegovačka županija zaključit će sporazum o osnivanju Zavoda za odgoj i obrazovanje, piše Večernji list BiH.

Ovim sporazumom, kao osnivačkim aktom, osniva se Zavod za odgoj i obrazovanje kao javna ustanova. Hrvatski županijski ministri obrazovanja pokrenuli su inicijativu da novi zavod objedini sve škole u kojima se nastava odvija po hrvatskom nastavnom planu i programu, no tomu su se usprotivili bošnjački dužnosnici iz Posavske županije koji su zaustavili taj proces.

Inače, do sada je funkciju zajedničkog zavoda obavljala institucija sa sjedištem u Mostaru koja je u međuvremenu postala županijski zavod, gdje se također bošnjački dužnosnici protive uspostavi jedinstvenog zavoda za škole po hrvatskom nastavnom planu i programu.

Kako su naveli iz HBŽ-a, ustavni temelj za donošenje tog sporazuma sadržan je u odredbi članka 11. Ustava županije. Razlozi za donošenje ovog sporazuma sastoje se u činjenici što Hercegbosanska županija već dugi niz godina djeluje bez Zavoda za odgoj i obrazovanje, odnosno ustanove čije je funkcioniranje nužno za kvalitetno izvođenje nastave u osnovnim i srednjim školama na području županije.

Djelovanjem Zavoda doći će do kvalitetnije izrade nastavnih planova i programa, obrazovnih standarda, utvrđivanja metodologije poučavanja i učenja, pružanja stručno-pedagoške pomoći odgajateljima, učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima, obavljanja stručnog pedagoškog nadzora, provođenja stručnih ispita, organiziranje polaganja pedagoško-psihološke skupine predmeta i drugih poslova za odgoj i obrazovanje u skladu sa zakonom.

HBŽ je, donošenjem odluke o osnivanju Zavoda za odgoj i obrazovanje, iskazao potrebu osnivanja Zavoda za odgoj i obrazovanje te je ponudio i ostalim županijama i općinama u FBiH da zajedno osnuju zavod, no na to je za sada jedino pristala Zapadnohercegovačka županija.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Evo nudim se kao pomocni radnik.bez potrebnog obrazovanja.ako treba iskustva roditelja tu sam..da se vise ne ponavljaju katastrofalne greske..prvo od ne pedagoskih ponasanja .pedagoskih radnika.poput obracanja djeci u struk.skoli kako su divljaci.bolesnici za psihijatriju.od prijetnja pri polasku na ekskurziju.kako ce one koji nebudu slusali poslati iz prvog grada nazad kuci.od opce krivice djeteta ciji je otac anonimus a ne sirokobrijeska elita.do cinjenice da mu djete nikad nije imalo stipendiju.od vjecitog zvanja nastavnika na razgovor s roditeljem a djete nije napravilo nikakvu stetu.nego ga ometa ..nas u kuci nikad nije ometalo..a mozda je skola vojska pa treba bit mi-rno..itd mogla bih pisati satima.jer od 94.do dana danasnjeg imamo skolarce.hvala Bogu na hrpi nase djece..a da nepricam o televiziji koja daje emisiju u kojoj voditeljica kaze “lahku noc”i djeco kutarisite zadace””.pa mi djeci treba prevoditelj…petero djece sa razmacima od 3 godine.koristili su jedno za drugim max.2-3 knjige.sve smo ostale morali kupit.a ravnatelj u osn.skoli svojim imenom garantira da ce vrijediti bar par godina (e moj janko tuge)a u isto vrijeme u susjednom kocerinu sve knjige od moje djece vrijede..jednom prilikom mi dadose djetetu 9 udzbenika kao puno nam djece u skoli pa nam poklonili.lijepo se moras potpisat da ces to vratit pikobelo..kad sljedeci tjedan.nevrijede mu .samo 2 moze koristit.a moras ih cuvat i vratit dogodine…e moja pedagogijo !!!???dodijalo brte pisat .drugi cu put jos malo

    • Bravo….srednja strukovna tj.pojedini profesori bi bolje cuvali ovce nego djecu…pusti ih pa neka setaju po gradu a treba to platiti…kave i ostalo….koga ne vole nazivaju ih rijecima koje u skoli treba zabraniti….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.