HBŽ: Ograničava se radno vrijeme ugostiteljima – Jabuka.tv

HBŽ: Ograničava se radno vrijeme ugostiteljima

Izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite Hercegbosanske županije posvećena trenutnoj situaciji izazvanoj korona virusom održala se u subotu navečer u Livnu.

Na sastanku je istaknuto kako u Hercegbosanskoj županiji nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze korona virusom, a broj osoba koje su stavljene pod zdravstveni nadzor i kućnu izolaciju je 32, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Analiziran je i ulazak osoba iz rizičnih zemalja, a posebice iz Njemačke i Italije na prostore Hercegbosanske županije preko graničnih prijelaza.

Razgovaralo se i o pripremljenosti zdravstvenih ustanova u slučaju pojave korona virusa, kao i o okupljanju građana. Na temelju rasprave zaključeno je da se sazove izvanredna sjednica Vlade Hercegbosanske županije kako bi se iznašla najbolja rješenja za trenutnu situaciju.

Nakon održane izvanredne sjednice Stožera civilne zaštite donijeti su zaključci:

 • Ograničava se rad svih ugostiteljskih objekata i tržnih centara do 18 sati i uvodi se zabrana javnog okupljanja na javnim površinama i zatvorenom prostoru sa više od 200 ljudi.
 • Uvodi se nadzor od strane sanitarnog inspektora uz asistenciju policije nad izdanim rješenjima o zdravstvenom nadzoru (kućnoj izolaciji).
 • Utvrđuje se kazna u skladu sa člankom 70. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (Službene novine F BiH, broj 29/05) za nepoštivanje izdanih rješenja o zdravstvenom nadzoru i kućnoj izolaciji kao i za poštivanje naredbi Kriznog stožera ministarstva u iznosu od 1.000,00 KM.
 • Zadužuje se Županijska bolnica da jedan odjel stavi u funkciju liječenja lakših slučajeva koji su potvrđeni na infekciju COVID-19.
 • Osiguravaju se financijska sredstva za nabavu opreme i dezinfekcijskih sredstava za zaštitu od COVID-19 u skladu sa Zakonom o proračunima Federacije BiH i u skladu s Odlukom o privremenom financiranju HBŽ za razdoblje 1.1.2020. – 31.3.2020. godine.
 • Navedeni zaključci stupaju na snagu odmah, a zadužuju se nadležna tijela u Hercegbosanskoj županiji za provođenje ovoga Zaključka.

Pretpostavlja će da će iste mjere donijeti i krizni stožer Županije Zapadnohercegovačke.

Sjednici je predsjedavao predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, a ujedno i predsjednik Stožera civilne zaštite Hercegbosanske županije, Ivan Jozić. Sjednici su nazočili uz ministre i predstavnici Kriznog stožera Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije i predstavnici Uprave civilne zaštite Hercegbosanske županije.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

 • Treba zatvoriti pod hitno kafane, kladionice i ostale usluzne djelatnosti gdje se virus moze olako prenjeti. Ostaviti par ljekarni da radi i trgovina sa prehranom. Tako bi se ljudi, odrasli, djeca manje kretali i manje bili ozlozeni virusu. Pa valjda mozemo to izdrzati 2-3 tjedna. Bolje na vrijeme sprijeciti nego dopustiti na stotine i tisuce zatazeni. Onda je kasno i zdrastveno sustav nebi mogao odgovoriti tom izazovu..

 • Danas je vlasnik restorana u Mostaru dao otkaz radnicima i to bez ikakvog otkaznog roka.Ljudi koji su mu godinama radili( imaju obitelj) Ovo je katastrofa ljudi.Radnik totalno nezaštićen.

 • Kakve veze ima do 18:00
  Znači,virus se prenosi od 18:00???
  Katastrofa.
  Il zatvori skroz il ne zatvaraj nikako.Treba zatvorit sve na 15 dana..
  Nitko neće propast za tih 15 dana.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.