Haški sud pustio Jadranka Prlića na privremenu slobodu

Raspravno vijeće Haškoga suda je prošlog četvrtka, nakon što je ranije redovito odbijalo zahtjeve optužene šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata za puštanjem na privremenu slobodu, donijelo odluku privremeno na slobodu pustiti bivšeg premijera Herceg-Bosne Jadranka Prlića, u trajanju od tri mjeseca.

Podsjetimo, tužiteljstvo je za zločine počinjene u sklopu udruženoga zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića zatražilo 40 godina zatvora, za Ćorića 35, a za Pušića 25 godina zatvora, dok su obrane zatražile njihovo oslobađanje.

Datum puštanja Prlića kao i uvjeti boravka na slobodi ostaju tajni odlukom suda. Iz podnesaka je tek vidljivo da je jamstva za njegov boravak na slobodi dala Hrvatska te bi trebao boraviti na području Zagreba.

Prlić je zajedno s pet bivših političkih i vojnih čelnika HR Herceg-Bosne u haaškome pritvoru od 5. travnja 2004.

Suđenje je počelo u travnju 2006. i pretvorilo se u jedno od najduljih suđenja pred Haaškim sudom a u ožujku ove godine održane su završne riječi te se od tada čeka presuda koja će, prema službenim najavama iz Haaškoga suda, biti izrečena najranije u lipnju sljedeće godine.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.