Haruki Murakami povlači nominaciju za alternativnu Nobelovu nagradu

Japanski književnik Haruki Murakami zatražio je da se povuče njegova nominacija za alternativnu Nobelovu nagradu za književnost, koja je ove godine otkazana zbog seksualnoga skandala, rekavši da se želi usredotočiti na pisanje.

Murakami je izrazio zahvalnost za nominaciju za alternativnu nagradu, ali je rekao da se želi usredotočiti na pisanje, daleko od medijske pozornosti, napisali su organizatori Nove akademijine nagrade za književnost objavivši vijest o njegovu povlačenju na Facebooku.

Alternativnu nagradu pokrenulo je nekoliko pripadnika švedske kulturne scene nakon što je ovogodišnja dodjela Nobelove nagrade za književnost otkazana zbog seksualnoga skandala u Švedskoj akademiji, niza ostavki koje su nakon toga uslijedile i gubitka povjerenja u tu instituciju.

Uz Murakamija, za alternativnu nagradu nominirani su britanski autor Neil Gaiman, Maryse Conde podrijetlom s Guadalupea i Kim Thuy podrijetlom iz Vijetnama.

Svi su izrazili oduševljenje zbog nominacija, dodali su organizatori u priopćenju. Pobjednik će biti objavljen u listopadu.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.