Hakeri ukrali 250.000 maraka tvrtki iz Hercegovine

Dramatično upozorenje privrednicima, zapravo opomenu uputio je MUP Tuzlanske županije – kriminalci masovno upadaju u poslovnu elektronsku poštu koju razmjenjuju tvrtke iz BiH sa partnerima u inozemstvu i tako ih pljačkaju.

Preciznih podataka o ukupnoj količini novca nema, a neslužbeno se barata podatkom da je našim firmama samo u posljednjih godinu dana oteto nekoliko milijuna maraka!

Opustošili firme       

Prema zakonskim propisima, kompjuterski kriminal spda u kategoriju kaznenog djela za koje su zaprijećene novčana i kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Već je postala svakodnevnica postala presretanje i ilegalno upadanje u elektronsku poštu kojom bh. tvrtke sa svojim inozemnim partnerima dogovaraju poslovnu suradnju koja podrazumijeva isporuku robe, način plaćanja usluga, bojeve bankovnih računa i valutu plaćanja. Lažno se predstavljajući kao dobavljači, firmama iz BiH kompjuterski kriminalci šalju brojeve svojih računa na koje treba da uplate avanse.

Ova vrsta kriminala je u neprekidnom porastu pa je MUP Tuzlanskog kantona pozvao privrednike da prije uplate novca telefonom ili faksom provjere svoje narudžbe, a ukoliko se ispostavi je neko presreo ili omeo elektronsku poštu da to odmah prijave policiji.

Početkom ove godine, nakon što su nadležne policijske i obavještajne službe Njemačke i BiH nekoliko mjeseci u strogoj tajnosti pratili putove i tokove ove vrste kriminala, u Živinicama su uhapšeni Asmir Mulaj i Kenan Muminović i osumnjičeni su da su za pljačku bh. firmi koristili ilegalni internet servis.

Početkom proljeća ove godine otkriveno je da je nelegalnim upadima u poslovnu elektronsku poštu nekoliko malih i srednjih poduzeća iz BiH opustošeno za oko milijun maraka. Kako saznajemo, jedna tvrtka iz Hercegovine na ovaj način je opljačkana za gotovo 250.000 maraka.

Posebni računi

Inozemne obavještajne službe, odnosno njihove grupe za borbu protiv kompjuterskog kriminala, prije svega one iz Njemačke, Švicarske i Austrije, locirale su u Jordanu jednog hakera koji je sudjelovao u cijeloj toj operaciji.

Kako kažu eksperti za borbu protiv cyber kriminala, razvijen je jednostavan sistem za pljačku bh. firmi. Imena i šifre tvrtki preuzimaju se sa zabranjenih internetskih foruma širom svijeta i onda se treće osobe ubacuju u razmjenu poslovne elektronske pošte. Brišu se originalna poslovna pisma, uključujući ponude i fakture za plaćanje, a umjesto njih ubacuju lažne u kojima se navodi račun na koji će se avans uplatiti. Cijeli taj sistem doveden je gotovo do savršenstva i vlasnici tvrtki ništa ne posumnjaju nego uplaćuju novac na te posebne račune. Nekoliko dana kasnije, novac se s tih računa prebacuje na treće u inozemstvu.

Na osnovu onoga što je dosadašnjom istragom otkriveno i utvrđeno, MUP Tuzlanske županije priopćio je da je novac stečen ovakvom pljačkom bh. tvrtki u posljednjih osam mjeseci završio u Bugarskoj, Mađarkoj, Rumunjskoj i Velikoj Britaniji.

DL


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.