Hakeri su Starbucksov WiFi iskoristili za kopanje bitcoina

Argentinski Starbucks pored prodaje kave i slastica donedavno je imao i malu tajnu – korištenje računala mušterija za kopanje kriptovaluta.

Vrijednost kriptovaluta raste iz dana u dan, a toga su svjesni i brojni “rudari” koji bitcoine i srodne im valute nastoje sakupljati kako znaju i umiju. Ekstremni primjer ove prakse dolazi iz jednog argentinskog Starbucksa gdje je posjetitelj razotkrio prilično podmukli hakerski plan.

Tamošnji Wi-Fi modificiran je kako bi posjetiteljska računala koristio za kopanje bitcoina. Plan se, naime, sastojao od spajanja na računalo i instalacije dodatka za preglednik koji snagu računala nekoliko sekundi prije “dozvoljavanja” pristupa bežičnom internetu iskorištava za sakupljanje kriptovaluta.

Starbucks je na ovaj komentar odgovorio rekavši da su popravili kašnjenje pri spajanju i prekinuli kopanje kriptovaluta. Budući posjetitelji kafića moći će koristiti WiFi bez bojazni od ropstva zločestim sakupljačima bitcoina.

“Čim smo saznali za problem u upitnoj poslovnici, brzo smo obavijestili našeg pružatelja internet usluge kako bi osigurali da posjetitelji koriste WiFi sigurno” pisalo je u službenom odgovoru.

Na meti hakera su čak UFC i Subaru

Starbucks nije jedina kompanija koja se pronašla pod metom rudari kriptovaluda. Michael Dunworth, glavni čovjek Wyrea objasnio je zašto su rudari htjeli provaliti na stranicu. “Ako želite rudariti bitcoine, trebat će vam veliko skladište puno računala, što znači da je hakerima puno lakše provaliti u tuđi PC kako bi se domogli onoga što traže”, tvrdi Dunworth.

Kako stvari stoje, Starbucks je samo jedna od velikih firmi koje su napali hakeri. Proizvođač atomobila Subaru i službena stranica UFC-a već su pretrpili provale rudara kriptovaluta koji su tamošnja računala htjeli iskoristiti za sakupljanje sve vrijednijih Bitcoina, prenosi Tportal.hr.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.