Hakeri odgovorni za pad Facebooka i Instagrama?

Veliki broj korisnika širom svijeta u utorak je imao problema s pristupom Facebook, Instagram i Threads servisima.

Korisnici ove tri platforme prijavljivali su da su automatski odjavljeni s Meta servisa i prikazuje im se poruka za “isteklu sesiju”. Potom se nisu mogli logirati natrag na servise. Instagram je prikazivao greške za Feed.

Rani izvještaji su sugerirali da su u pitanju DDoS napadi, iako su iz Mete nakon nekoliko sati tvrdili drugačije, piše B92.

Za sada još nije poznato je li se radilo o tehničkom problemu ili o napadu na “Super utorak” u SAD, ali kako izvještava sajt CyberInt za napad su odgovorni hakeri.

Nakon “pada” Facebook i Instagram ponovno u funkciji

Navodno, tri poznate hakerske grupe su zajedno surađivale. Skynet, Godzilla i Anonymous Sudan su se oglasili na različitim platformama, preuzimajući odgovornost za rušenje Facebooka, Instagrama i Threadsa.

Za sada nema potvrda da se zaista radi o napadima ovih grupa, ali one jesu surađivale u prošlosti. U prosincu 2023. godine tri grupe su preuzele odgovornost za probleme s logiranjem na platformi Discord. Također su surađivali na drugim projektima, uključujući i napad na ChatGPT.

Zanimljivo je da Anonymous Sudan nije unaprijed obaijvestio o napadima, što ova grupa obično radi kada su u pitanju ovako velike akcije, pa se pretpostavlja da grupa možda blefira.

Iako Skynet, Godzilla i Anonymous Sudan tvrde da su razlog pada Metinih platformi, za sada nema dokaza da je to zaista istina i moguće je da se radi o blefiranju.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.