Hadžić: Bojim se da nositelji bh. putovnica neće moći prelaziti granicu sa Hrvatskom

Nakon jedinstvenog matičnog broja (JMB), Bosna i Hercegovina se nalazi pred novim ozbiljnim problemom, potvrdio je za agenciju Anadolija (AA) ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Damir Hadžić.

Naime, Bosna i Hercegovina i Hrvatska bi danas u Bruxellesu trebali postići Sporazum o graničnim prijelazima kako bi se omogućio normalan promet ljudi i robe od 1. srpnja kada Hrvatska ulazi u Europsku uniju (EU).

Bosanskohercegovačko izaslanstvo trebalo bi danas parafirati. Čak i ako se to dogodi, nije izvjesno kako će se dalje situacija razvijati u vezi s ovim problemom.

Naime, sporazum bi nakon toga trebali ozvaničiti Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH.

Inače, vlasti BiH više od godinu dana nisu imenovale članove izaslanstva za pripremu i sklapanje sporazuma, zbog čega su stigla i upozorenja iz EU.

Hadžić za agenciju Anadolija ističe da je jutros u 9 sati trebala biti održana sjednica Vijeća ministara BiH. Dodaje kako sjednica nije održana ”mada smo mi došli na posao”. Obaviješteni su da sjednice nema iz poznatih razloga.

”Koliko je matični broj životna priča, toliko je i potpisivanje ovih sporazuma, posebno Sporazuma o slobodnom prolasku kroz teritorij Neuma i korištenju Luke Ploče. To će u ovom trenutku biti jednako važno kao i pitanje matičnog broja.

Zašto to govorim, jer nositelji putovnica BiH, ukoliko ne dođe do potpisivanja ovog sporazuma, što treba potvrditi Vijeće ministara BiH, neće moći prelaziti granicu sa EU, odnosno Hrvatskom.

Samo vidimo u kakvoj se situaciji nalazimo i koliko je izlišno nadmudrivanje oko toga gdje će biti održana sjednica i način vezan za ono što je nova životna stvar”, rekao je Hadžić za agenciju Anadolija (AA).

Dodao je kako ”sada imamo pravi problem”.

”Danas će ministar Zlatko Lagumdžija na sastanku koji će održati sa kolegama, ministrima vanjskih poslova, imati problem i potrebu da isposluje dodatnih deset dana kako bi mi na razini Vijeća ministara BiH, svi odgovorni, došli do ova tri sporazum, odnosno suglasnosti.

Time bi stvorili potrebne preduvjete da normaliziramo ovo pitanje. Jer, ono što će od 1. srpnja biti potpuna novina jeste da će BiH imati tisuću kilometara granice sa EU”, dodao je Hadžić.

Na pitanje što izaslanstvo BiH koje je danas otputovalo u Bruxelles uopće može dogovoriti, on je odgovorio da ”oni mogu dogovarati putno stvari, ali da postoji jedan zakonski uvjet, a to je da ove odluke potvrdi Vijeće ministara BiH”.

”Slično se dogodilo sa odlukom o JMBG jer se morala donijeti odluka oko koje nema suglasnosti. Sad ćemo, također, imati problem, ali ovdje moramo biti dodatno svjesni da Vijeće ministara BiH mora donositi odluke koje su u interesu države BiH. Ova zemlja svima mora biti na prvom mjestu”, kazao je Hadžić za agenciju Anadolija. (Bljesak | AA)

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.