GV HNS-a: Nije bilo razloga da Čavara bude sankcioniran

U petak je u Mostaru održana 21. sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.

Razmatrana je politička situacija u BiH u kontekstu neprovođenja odluka Europskog suda za ljudska prava kao i Ustavnog suda BiH, a sve u duhu nadolazećih općih izbora, navodi se u priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

Glavno vijeće je, nakon uvodnog izlaganja predsjednika Bože Ljubića otvorilo raspravu. Tijekom rasprave je sveobuhvatno analizirana navedena tema, glede uloge svih partnera u ovom procesu s posebnim naglaskom na ulogu međunarodne zajednice u BiH. Zaključeno je da će, u narednim danima, nakon finalizacije koherentnog teksta, ovaj dokument biti upućen javnosti kao i ključnim međunarodnim institucijama u BiH.

Glavno vijeće smatra kako nije bilo razloga da član Hrvatskog narodnog sabora Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara bude sankcioniran od strane SAD-a. Pitanje navodnih blokada ima puno širi kontekst, te selektivan pristup neće pomoći Bosni i Hercegovini. U prethodnom mandatu, na razini Doma naroda FBiH, nije korišten institut vitalnog interesa tako da ničije pravo nije ni moglo biti ugroženo. Neimenovanje predsjednika i dopredsjednika FBiH kao i Vlade Federacije se ne može pripisati u odgovornost Marinka Čavare. Poznato je da ni bošnjačke stranke nikada nisu predložile kandidate za predsjednika i dopredsjednika Federacije (bitnu kariku u imenovanju Vlade), kao niti zamjenu za nedostajuće ministre u aktualnoj Vladi, a uz to su blokirale imenovanje ravnatelja policije FBiH.

Obijanje svakog prijedloga za izmjenu Izbornog zakona, pa i onoga za koji Ustavni sud BiH kaže da ne ugrožava ničije vitalne interese, je najdrastičniji oblik blokade i negiranja provedbe odluke Ustavnog suda BiH. Dakle problemi u Federaciji su mnogo kompleksniji, a odgovornost mnogo duža i šira nego što je mandat Čavare, tako da smatramo da ove sankcije neće biti od koristi.

Glavno vijeće smatra kako je nametanje odluke o financiranju izbora od strane Visokog predstavnika OHR-a bilo potpuno nepotrebno u situaciji kada je Vijeće ministara dan ranije usvojilo odluku i prijedlog proračuna kojim bi bila osigurana sredstva za provođenje izbora. Postavlja se pitanje koji su kriteriji za nametanje odluka. Visoki predstavnik je, na temelju presuda Ustavnog suda BiH, donosio odluke po apelaciji Alije Izetbegovića kojima je mijenjao entitetske ustave i izborni zakon, ali odluke Ustavnog suda po pitanju Mostara i legitimnog predstavljanja pri popuni Doma naroda FBiH (presuda Ljubić) nisu bile interesantne OHR-u odnosno Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira u BiH, navedeno je u priopćenju.

Plenković odgovorio Milanoviću: Čavara je moj prijatelj, sankcije mu neće štetiti

(www.jabuka.tv)

13 komentara

  • HNS sluzi ovim iz HDZ da se kriju iza svega sto rade, tako da bi dali izjavu o sankcijama Cavari opet prekriveni u HNS i to nakon 4-5 dana. Kukavički i jadno. A plan B. Ha, ha, ha… Smijurija ste postali i likovi za sprdačinu ovim iz MZ i bosnjacima iz Sarajeva. Nitko vas vise ozbiljno ne dozivljava.

  • Kada će se cijena goriva dijela i benzina smanjiti pobogu vi vazda o sebi.
    Kakve sankcije,šta Čavara ima u SAD u,samo oči nama možete glupostima.

  • Gospođi iz politickog zivota gorivo nije poskupilo, oni ga lijevaju na račun drzave, vlade, zupanije , grada, stranke, općina itd. Njima je ostalo isto nula pfeninga. Sprdaju se i odmaraju na jadnom narodu. Zajedno pljackaju i dogovaraju sve zivo prvo Covic i Ybskir, HDZ i SDA vječiti koaliciski partneri. Izborna godina drvlje i kamenje jedni na druge, dan nakon izbora sve omekša. I onda stare koalicije, stara ljubav… tsko ce biti i ovaj puta…

    • odo ja u Švicu, jebo ovu nakaradu..kad odlučie silom ih se rješit zovite , jer samo tako može..dolazim prvim avionom

  • Koji glupi komentari…gorivo poskupilo kao da u svim državama nije poskupilo i više nego kod nas, svi kradu, svi lopovi ali ja,ja,ja, ja napošteniji Čačić kaže, tko drugome govori lopov lopovv lopov vjerujte mi od tskvih treba čuvati zadnji džep, za omladinu koja ne zna, nekada se u zadnjem džepu čuvao novčanik. Imam susjede koji tako govore, jedan osuđeni lopov, drugi bi ti oteo cm tvog kad bi mogao. Kakve veze imaju vaši komantri sa ovim što se samo na štetu Hrvata nameću bonske ovlasti. Jugoslavenčine, partizanine ili potomci komunistčkih, turskih koljača, nećete dalje razbijnici

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.