Gube cijele proračune: Županije vraćaju svoj novac iz Federacije

Federacija BiH godišnje otima od HNŽ-a 26,47 milijuna maraka, piše Večernji list navodeći kako se pokreće inicijativa za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Prema izračunima vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Federacija je kroz Zakon o pripadnosti javnih prihoda izgubila jedan cijeli proračun, odnosno oko 200 milijuna maraka. Bez jednoga proračuna ostala je i Županija Zapadnohercegovačka, a slične konstatacije vrijede i za ostale županije.

Večernjak navodi kako su zbog toga vlasti u HNŽ-u odlučile ove godine krenuti s inicijativom o izmjeni Zakona o javnim prihodima u Federaciji BiH.

Cilj je, navodi se, ispraviti sve nepravde i nelogičnosti koje nosi ovaj akt i polako, ali sigurno uništava srednju razinu vlasti.

Kako je Večernjaku rekla federalna ministrica financija Jelka Milićević, spomenuti zakon je u programu rada resora koji vodi u ovoj godini.

”Planiramo uputiti u Parlament Zakon o pripadnosti javnih prihoda do 30. lipnja ove godine. Radi se o vrlo složenom i teškom zakonu koji će aktivno uključiti sve sudionike u raspodjeli kada se bude govorilo o njegovim promjenama”, rekla je ministrica Milićević.

Nešto detaljniji jučer je bio predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, koji je potvrdio kako su već poduzeti konkretni koraci po ovome pitanju.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.