GSS BiH: Mostarci razvili softverske alate za odluke u kompleksnim operacijama potrage

Na ovogodišnjoj Virtualnoj konferenciji Međunarodne udruge spasilačkih organizacija (ICAR) predstavljeni su inovativni analitički alati za vođenje kompleksnih operacija potrage i spašavanja, te inovacije u taktikama potrage i obukama gorskih spašavatelja razvijeni u gorskim službama spašavanja u BiH.

Nakon prošlogodišnjeg predstavljanja inovativnih matematičkih alata za vođenje kompleksnih operacija potrage i spašavanja razvijenih suradnjom Saveza gorskih službi spašavanja u BiH (GSSuBiH) i Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), četveročlani tim GSSuBiH (Mostarci Zdenko Marić, Rijad Tinjak, Nives Batista i Bojan Šunjić) pripremio je ovogodišnje predstavljanje cijelog niza inovacija u svijetu potrage i spašavanja razvijenih u Bosni i Hercegovini.

Svijetu gorskog spašavanja predstavljeni su sofverski alati za donošenje odluka u kompleksnim operacijama potrage i spašavanja temeljeni na suvremenoj teoriji potrage.

Predstavljene su i inovativne taktike traganja za nestalim osobama prilagođene uvjetima i konfiguraciji terena u teško pristupačnim područjima. Zahvaljući tim inovacijama, GSSuBiH razvio je poseban sustav edukacije tragača i voditelja potrage temeljen na postavkama suvremene teorije traganja.

Savez gorskih službi spašavanja pokazuje kako svojim neprekidnim radom i rezultatima ne samo kako prati razvoj gorskog spašavanja u svijetu nego i aktivno i zapaženo sudjeluje u njemu.

Foto: GSS u BiH – Softverski alati će pomoći u lakšem pronalasku nestalih i donošenju kompleksnih odluka

Gorske službe spašavanja, samo u protekle dvije godine izvele su 199 kompleksnih operacija spašavanja na kopnu, na vodi, pod vodom i pod zemljom i spasile preko stotinu života. Na osiguranjima skijališta i događaja imali su preko pet stotina intervencija. Više nego sve ostale snage zaštite i spašavanja zajedno! Sa svojih preko 600 pripadnika najjača su operativna snaga zaštite i spašavanja u zemlji.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.