Grudska destilerija spremna za otkup, u tijeku prijava proizvođača

Kao što je već najavljivano za nekoliko dana će u nekadašnjoj grudskoj pivovari u Grudama krenuti s radom najveća destilerija u Hercegovini. Ekipa portala Grude Online posjetila je novu destileriju gdje su u tijeku završne pripreme za otkup i preradu smilja. U tijeku je i rješavanje pravnih postupaka vezanih za destileriju koja bi s otkupom smilja trebala započeti 15. listopada.

Budući da će dnevno prerađivati od 30 do 40 tona smilja, otvaranjem ove destilerije trebao bi se riješit problem nemogućnosti otkupa smilja s kojim su se ove godine suočili mnogi uzgajivači na području Hercegovine

S kolikom se ozbiljnošću krenulo u ovaj projekt govori činjenica da već postoje ljudi koji se brinu o plasmanu ulja na tržište, ali i činjenica da  će se otkupu pristupiti krajnje ozbiljno.

Naime, kako nam je kazao Ante Zadro, voditelj cijelog projekta, prije otkupa će se raditi analiza smilja kako bi se dokazala kvaliteta sirovine i ulja koja će u konačnici utjecati na cijenu.

– Nekim proizvođačima je glavni cilj bio postići što veću količinu smilja zbog čega svoju proizvodnju potpomažu raznim umjetnim gnojivima koji uvelike smanjuju kvalitetu ulja. Stoga se otkupljivači odlučuju na ovakve poteze, a za samo sedam dana analizom možemo dokazati kakva je kvaliteta smilja i hoćemo li ga uopće otkupiti, kazao je Zadro.

Ono što najviše zanima proizvođače je otkupna cijena sirovine, a Zadro nam je rekao kako je siguran da ove godine neće biti ispod 3 KM.

Kako bi se izbjegle gužve, i tijeku je i prijava proizvođača koji će sirovinu prodavati grudskoj destileriji. Potrebno je doći do destilerije i popuniti upitnik koji možete pogledati u nastavku…

img_20160927_091356

(www.grude-online.info)


13 komentara

  • šta će otkupit nije se obnovilo cmilje…jedino neprirodnim putem ako ga se “poguralo”…ili ako je prva berba došla na rod.
    i ne lažite 30 – 40 bgti, ako more 10 dobro je…

  • Čuj analiza I ispitivanje ulja,ama nikome se ne isplati npr. Za 100 koperanata vrsiti analizu ulja,znaci to je 100 razliciti analiza, a onaj ko se iole razumije u tu materiju zna da ta analiza kosta vise nego nekih koperanata smilje,neka povrsna procjena strucnjaka od oko ce biti,ali neka prava ispitivanja ne,jer za to ne postoje tehnicki uvjeti ove pivovare a niti I jedne desrilwrije u Hercegovini,kao prvo nemaju strucni kadar a kao drugo nemaju opremljen laboratorij za takva ispitivanja,ne nasjedajte na pricu unaprijed

  • Kolega nije bitan naziv firme,bitno je da se otkupljuje,za izvoz ulja mora se imat registriranu firmu a nije bitno kakve je djelatnosti bitno je da je D.o.o. a nece otvarat drugu sad firmu zbog smilja jer moze posluzit bilo koja firma samo neka je D.o.o.

  • Ne vidim laboratorij na slikama,samo kazani,kako misli ispitivati ulje ili smilje,ma ovo je sve mazanje očiju,nek uslika certifikat za destilaciju a ne pristupnu listu proizvođača smilja,nek objavi ime I zvanje stručne osobe koja će nadzirati destilaciju

  • Kakva analiza,nego uzorak koji ce da prerade pa da vide koliko ulja mogu dobiti iz vaseg smilja,pa vam onda odrede cijenu,osobno sam imao u 7 mjesecu takvo iskustvo,gdje sam iz tone smilja dobio 2,5l ulja,al bez obzira opet je cijena bila 3km,hoces-neces.

  • Analiza je da ti odglume analizu(ko prvošnji monopolci za duvan) i ucijene te sa niskom cijenom i ti se prepaneš i prodaš tamo nekim koji su se obogatili zna se kako dok su ostali ( cmiljari)ratovali i danas rade kako oće.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.