Grude: Započela edukacija učenika srednjih škola iz područja zaštite i spašavanja

Edukacijom učenika Srednje škole Antuna Branka Šimića u Grudama, u organizaciji Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, započela je edukacija učenika srednjih škola iz područja zaštite i spašavanja u ŽZH.

Edukacija učenika srednjih škola se provodi u sklopu Nastavnog plana i programa edukacije, obuke i osposobljavanja u sustavu zaštite i spašavanja za 2019. godinu, a u suradnji s gradskim/općinskim Službama civilne zaštite i žurnim službama općina/gradova.

Tema edukacije je: “Ponašanje u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća i vježba evakuacije”

Na samom početku edukacije ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke dr. sc. Drago Martinović pozdravio je sudionike edukacije i istaknuo važnost provođenja edukacije iz područja zaštite i spašavanja s posebnim naglaskom na vježbu evakuacije.

Potom je prikazan promotivni film o Upravi civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, te 10-minutni edukacijski film o prirodnim i drugim nesrećama, kao i ponašanju u slučaju pojave istih. Marin Udovičić iz tvrtke “Tehnozaštita” d. o. o. Mostar dao je kratke upute učenicima i ne/nastavnom osoblju o provedbi evakuacije.

Edukacija je za učenike da nauče kako se ponašati u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća i vježba evakuacije

U drugom dijelu edukacije, uz stručnu pomoć djelatnika tvrtke “Tehnozaštita” d. o. o., izvedena je vježba evakuacije i spašavanja učenika i ne/nastavnog osoblja. Simuliran je nastanak požara u kuhinji, pri čemu je domar pokušavao ugasiti požar, ali nakon neuspjelog gašenja požara, pozvao je vatrogasce, te zadužio drugog domara da o požaru obavijesti nastavno osoblje po učionicama na katu, te da aktivira školsko zvono.

Edukacija učenika srednjih škola se provodi u sklopu Nastavnog plana i programa edukacije, obuke i osposobljavanja u sustavu zaštite i spašavanja za 2019. godinu

Aktiviranjem školskog zvona uslijedio je početak evakuacije iz objekta. Istovremeno domar zadužuje prisutnog nastavnika da o požaru obavijesti nastavno osoblje u učionicama u prizemlju. Pripadnici Gorske službe spašavanja i vatrogasne postrojbe provjerili su je li netko ostao u učionicima, te iste izvode na sigurno s pripadnicima Crvenog križa koji na evakuacijskom mjestu pružaju pomoć unesrećenima (ozlijeđenima).

Djelatnici Doma zdravlja su prevezli unesrećene na daljnje postupanje. Za vrijeme požara i evakuacije policija je osiguravala mjesto evakuacije.

Izvedena je vježba evakuacije i spašavanja učenika i ne/nastavnog osoblja

Predstavljen je promotivni letak pravila ponašanja i zaštite u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća, a koji je tiskan u prigodi održavanja edukacije učenika srednjih škola. Edukacija učenika srednjih škola nastavlja se sljedeći tjedan u Gimnaziji i Srednjoj strukovnoj školi “Ruđer Bošković” u Ljubuškom.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.