Grude: Svečanost povodom otvorenja “Šimićevih susreta” i završetka dogradnje škole

Jedna od najznačajnijih i najdugovječnijih kulturnih priredbi na ovim prostorima „Šimićevi susreti“ svečano je otvorena u ponedjeljak u OŠ Ruđera Boškovića u Grudama.

Bila je ovo prigoda i za prigodan program povodom završetka projekta dogradnje škole.

Sve nazočne je na početku programa pozdravila Lucija Mikulić, ravnateljica OŠ Ruđera Boškovića. Izrazila je dobrodošlicu svim gostima, a posebno onima koji su se borili za projekt nadogradnje škole.

Bolji uvjeti za djelatnike i učenike

U lipnju 2016. započeli su radovi na nadogradnji škole gdje je danas 6 novih učionica i nova knjižnica. Kasnije su počeli radovi i na izgradnji školskog dvorišta, kazala je Mikulić dodajući kako su ukupna utrošena sredstva milijun i 200 tisuća KM od čega je Vlada Republike Hrvatske donirala gotovo 500 tisuća KM.

Drago mi je što smo mi kao ministarstvo mogli sudjelovati u ovom projektu. Nadam se da su stvoreni bolji uvjeti kako za učenike tako i za sve djelatnike škole. Spremni smo još doprinijeti uređenju ove škole, kazao je Josip Martić, ministar prostornog uređenja FBiH.

Državni tajnik Središnje državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas čestitao je načelniku Gruda, ravnateljici škole, svim djelatnicima i roditeljima na svemu što su uradili za ovaj projekt.

Ponosan sam što Vlada Hrvatske sudjeluje u potpori ovakvim projektima. Svi oni koji će u ovoj školi prolaziti kroz proces obrazovanja zaslužuju ovakve uvjete. Zaslužuju i bolje. Vjerujem kako ćemo zajedno raditi na tome da mladi ostaju na ovim prostorima, dodao je Milas.

“Šimićevi susreti” kao doprinos izgradnji hrvatske kulture

Predsjednik organizacijskog odbora “Šimićevih susreta” i grudski načelnik Ljubo Grizelj kazao je kako je Antun Branko Šimić svoje stvaralaštvo ostavio svom hrvatskom narodu, ali i kulturi cijeloga svijeta.

Na nama je da Šimićevo stvaralačko djelo održimo iz godine u godinu “Šimićeve susrete”. I ove godine su uključena sva mjesta u kojima je Šimić živio i radio, istaknuo je Grizelj.

Današnji žamor djece nas podsjeća na to koliko je važno ovakvim manifestacijama prenositi uspomenu na bogatstvo hrvatske književnosti i podučiti ih koliko su takvi velikani doprinijeli izgradnji naše hrvatske kulture, kazala je hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek.

Čini mi se da se ovdje krije puno talenata i zato vam želim da nastavite njegovati uspomenu na našeg velikog umjetnika i da ovom manifestacijom pokažete zašto, zagovarajući ravnopravan položaj Hrvata u BiH i očuvanje hrvatske baštine u BiH, pokazujemo da je doprinos Hrvata izgradio ovu državu, kazala je hrvatska ministrica i proglasila “Šimićeve susrete” otvorenim.

Program su uveličali učenici OŠ Ruđera Boškovića i učenici Glazbene škole Grude.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.