Grude: Općinske službe zatvaraju oči pred nelegalnom gradnjom

Stanari ulice Kralja Tomislava u Grudama više od godinu dana vode borbu s vjetrenjačama.

Naime, u svibnju prošle godine u njihov mirni kvart dovezeni su bageri i kamioni te se započelo sa iskapanjem zemlje. Iskopano je i odvezeno više tisuća kubika zemlje, a usput su potkopani i zidovi u vlasništvu Daria Ćorluke, te na neprimjeren način ograđeno gradilište, koje je ugrozilo sigurnost pješaka i obavljanje prometa.

Stanari ove ulice počeli su se raspitivati što se to radi i gradi te su nemalo bili iznenađeni kada su saznali da investitor ima namjeru izgraditi veliku stambenu zgradu od šest etaža s više od 30 stanova i sve to bez ikakvih građevinskih dozvola.

Peticija

Dario Ćorluka koji je pretrpio i najveću štetu objašnjava kako je odmah, nakon što se saznalo da investitor nema nikakve dozvole, pristupilo potpisivanju peticije koja je upućena načelniku općine i predsjedniku Općinskog vijeća Grude, a u kojoj se traži da se, s obzirom da po važećem urbanističkom planu na tom mjestu nije dozvoljena kolektivna nego samo individualna gradnja, poštuju zakonski propisi i glavni urbanistički plan, ističući da je izgradnja ovako velikog objekta neprimjerena u postojećem naselju, kako u pogledu gabarita, tako i u pogledu, prometa, parkiranja itd.

“Do danas nitko nije odgovorio na predanu peticiju, niti je bila predmet rasprave ili informacije na Općinskom vijeću Grude”, ističe Dario Ćorluka.

Bespravni graditelj uskoro je prekinuo sa izvođenjem radova nakon što je više susjeda tražilo uključenje u postupak za izdavanje građevinske dozvole, te, nakon što je pred Službom za urbanizam Općine Grude izvedeno više dokaza koji su ukazivali da je zahtjev za građevinsku dozvolu nezakonit – investitor je povukao zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. No, nakon prekida radova stanje na gradilištu je ostalo nepromijenjeno. Potkopani su zidovi, gradilište je neprimjereno ograđeno, ugrožena je komunalna infrastruktura…

“Nedugo nakon što se počelo kopati srušio se potporni betonski zid zajedno sa ogradom u dužini od 15 metara kojim je bila ograđena moja obiteljska kuća. Tom prilikom je došlo do uništenja betonskih šahtova za vodu i kidanja i oštećenja vodovodnih i kanalizacijskih cijevi. Uredno smo to prijavili policiji, policija je napravila zapisnik. Osim toga, 20 dana nismo imali vode, jer nam je prekinut dovod iste. Šteta je ogromna. Napravili smo procjenu kod sudskog vještaka i ona iznosi točno 23.838,50 maraka.

Pitam je sad – što sada sa ovim? Tko će ovo riješiti. Zanima me to budući da su se građevinski inspektori općine i županije proglasili nenadležnim. Pa mene samo zanima – tko je onda nadležan”, pita se Dario Ćorluka.

Objasnio je kako je najprije podnesen zahtjev županijskom inspektoru koji se oglasio i rekao kako on nije nadležan već općinski inspektori koji tvrde da su bili na terenu, ali, kaže Ćorluka, nitko ih nikad nije vidio.

“Također nas zanima zašto općinske službe nisu spriječile iskopavanje kada su znali da ne postoji dozvola za gradnju na tom mjestu”, ističe Ćorluka.

Ignoriranje slučaja

Njegov susjed i prezimenjak, Ivica Ćorluka u rujnu prošle godine je podnio zahtjev za inspekcijski nadzor ograde koja je postavljena oko mjesta gdje se počelo graditi i to tik uz cestu.

“Na mjestima kuda naša djeca svakodnevno hodaju i idu u školu je nepregledno jer je ograda visoka dva metra, a tom cestom svakodnevno prođe na desetine automobila koja se teško mimoilaze. Čak je dolazilo i do ‘kontakata’ između dva automobila. Htio sam da se izvrši inspekcijski nadzor i da se vidi je li ta ograda tu po pravilu postavljena ili ne.

Međutim, evo sad će godina dana, a nitko ni riječi. Pa sam ove godine sredinom srpnja napravio požurnicu da se taj moj zahtjev uvaži. Za 4 dana dobio sam odbijenicu u kojoj piše kako je moj zahtjev neosnovan iz nekih, meni čudnih, razloga. Poslali smo žalbu na to rješenje, pa sad ćemo vidjeti što će biti”, priča Ivica Ćorluka.

Dario Ćorluka na kraju je kazao kako misli da se pogoduje investitoru, jer da nije tako, odradilo bi se sve onako kako treba. Jer nejasno mu je, kaže, zašto se nije reagiralo kada je bespravni graditelj počeo sa iskopima i ograđivanjem parcele, zatim, kada su građani ulice Kralja Tomislava podnijeli peticiju, kada je više puta upozoravano da se ugrožava sigurnost pješaka i sigurnost odvijanja prometa u ulici Kralja Tomislava te kada je došlo do urušavanja betonskog zida, koji je ugrozio sigurnost njegove obitelji.

(Dnevni list)

12 komentara

 • I još ćeš platiti i svoju štetu i sudske troškove redovita pojava kod nas, A događa se da ima sve papire investitor i gradi na tuđoj zemlji,to samo ima kod nas.

 • Pa šta nije jasno.
  ZNA SE i znati će se
  Imaju Vlast i dozvolu da rade sta zele,i tako ugnjetavaju sirotinju i sitne ljude.
  BiH je drzava kriminala u kojoj vladaju kriminalci,jasno i budalama a Vama nije

 • Nema se tu šta kazat. Tko je ikad prošao tom ulicom sve mu je jasno. Ali izgleda da vas nitko neće ozbiljno shvatit dok neko onu budalaštinu ne plati glavom. Ja sam iz Širokog ali brate ono je reli pista, dijete htjelo ne htjelo nemože pobjeći u stranu jer je banda podigla ogradu dva metra visoku.
  Iz vlastitog iskustva govoreći ništa od suda, jedino građanski neposluh i svakodnevno blokiranje ulice može dati kakve takve rezultate.

 • Ma jebo ti nas..na daleko nema ovakvog izmeta ko što smo mi.Kakav je to grad,kakva vlast?A mi smo još veći idioti kad ih biramo.Pa ,kako može neko obavljati u Grudama posao na koji se odnosi ovaj problem a da ga se ne kične s tog mjesta.A takvih je 5-6 u lancu koje treba ,ne samo skinut s posla ,pa neka idu sadit duvan, nego ih treba poslat na robiju.Od građevinskog inspektora,šefa urbanizma i svih onih koji su prešutili ovakvu stvar ili potpisali ikakav dokument kojim se ovo odobrava ,pa sve do gosp.načelnika Grizelja.Nikad -ama baš nikad se nećemo otrest navika koje su nam turci usadili.Međutim,turci se dozvali pameti ali mi smo totalno u kur..

 • Može li se komentirati objektivno i sa činjenicama? Ako smo mi to u stanju bez vrijeđanja. Trebamo li samo okrenuti glavu? Danas se ne radi o nama, ali bi moglo sutra.

 • Dario je potpuno u pravu,Miro je od politicke zastite i tko zna tko sve iza ovog projekta stoji.nitko mu nije zabranio pravit objekat u realnim uvjetima al toliko stanova u onoj ulicici plus jos da se kopa ko da je srednji vjek to smisla nema.Dario i ostali stanari se sa pravom bune

Komentiraj: