Gruđanke ogorčene voditeljom natjecanja Kupa BiH

Mediji su prenijeli samo šturu vijest sa ždrijebanja parova četvrtfinalnih utakmica Kupa BiH za rukometaše i rukometašice održanog prošlog utorka u prostorijama Rukometnog saveza BiH u Sarajevu. Samome ždrijebu prethodila su dva propusta RS BiH. Naime, na službenoj stranici Rukometnog saveza nisu bile objavljene Propozicije Kupa BiH za 2014/15. sezonu, a među klubovima koji su se plasirali u četvrtfinale nije bilo imena Gruda Autoherca, koje su automatski izborile četvrfinale plasmanom na četvrto mjesto u Premijer ligi BiH prošle sezone. Umjesto Gruđanki na popisu je objavljeno ime mostarske Katarine, koju je Lokomotiva eliminirala još u 1. pretkolu.Tek nakon telefonskog razgovora predsjednika Gruda Autoherca Zorana Trlina s glavnim tajnikom RS BiH Smajom Karačićem očita pogreška je ispravljena. No, voditelj natjecanja Halil Škaljić skrivao je Propozicije.

-Na pitanje predstavnika našeg kluba prije samog izvlačenja parova, zašto nema Pravila na stranici i po kojim pravilima se radi, voditelj natjecanja za Kup BiH Halil Škaljić je odgovorio da Pravila nisu usvojena od strane Izvršnog odbora RS BiH i da je to njihov problem. Iz ovoga se moglo zaključiti samo da su dosadašnja dva pretkola Kupa BiH i izvlačenje parova četvrtzavršnice odrađeni bez pravila. Smatramo da je to neregularno i da se svako natjecanje mora organizirati i odigravati prema pravilima koja usvoji nadležno tijelo saveza, – napisali su iz grudskog kluba u pismu koje su poslali članovima Izvršnog odbora RS BiH i glavnom tajniku Smaji Karačiću.

-Prilikom izvlačenja parova izvučen je natjecateljski par Ilidža – Grude Autoherc tim redoslijedom. Znači prvo je izvučena ekipa Ilidže a zatim ekipa Grude Autoherca. Ekipa koja je prva izvučena je domaćin prve utakmice. To pravilo je primijenjeno za sve parove u ženskoj konkurenciji osim para Ilidža – Grude Autoherc, gdje je voditelj natjecanja Halil Škaljić rekao da prema pravilima ekipe Ilidže i Vrbasa imaju prednost domaćeg terena u uzvratnim utakmicama bez obzira na redoslijed izvlačenja, jer su u pretkolu Kupa bili gosti, – kazao nam je u nevjerici Zoran Trlin.

No, odmah nakon izvlačenja na stranici saveza objavljene su Propozicije Kupa BiH, koje su donesene još 4.X.2013. godine. Prema članku 20. Propozicija jasno stoji da će se domaćinstvo promijeniti samo u slučaju kad je jedna ekipa dva puta zaredom bila domaćin ili gost. A s Ilidžom to nije slučaj, jer je u prvome pretkolu bila gost Neretve iz Jablanice u Konjicu (pobijedila 31:26), a u drugom kolu je bila slobodna i izravno se plasirala u četvrtfinale.

-Sukladno tome zahtijevamo da se postupi po Pravilima natjecanja za Kup BiH, te da se odredi raspored kakav je bio pri izvlačenju, a to znači da se prva utakmica četvrtzavršnice kupa igra kod ekipe koja je prva izvučena, Ilidže, a uzvrat u Grudama. Tražimo osiguranje regularnosti natjecanja i smjenu voditelja natjecanja koji nas je obmanuo pri izvlačenju i svojim činom doveo svoj klub Ilidžu u povoljniji položaj u odnosu na nas. Rukovoditelj natjecanja kakvo je Kup BiH treba biti neutralna osoba, a nikako predstavnik jednog kluba, – napisali su Gruđani savezu.
Na potezu je sada Izvršni odbor RS BiH. Prijeđe li preko samovolje voditelja natjecanja, Kup BiH izgubit će svaki smisao. Ovaj put žrtva Škaljićeve samovolje su Gruđanke, sutra će biti netko drugi. Ne treba zaboraviti da Škaljić određuje i suce za utakmice kupa i nadzornike. I tko može vjerovati čovjeku koji obmanjuje klubove izmišljanjem pravila koja nigdje nisu zapisana i koja nitko nije donio ?

(Sportske Novosti)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.