Grubeša: Osoba koja ima osobnu iskaznicu BiH nikako se ne može smatrati strancem – Jabuka.tv

Grubeša: Osoba koja ima osobnu iskaznicu BiH nikako se ne može smatrati strancem

Ministarstvo pravde BiH uputilo je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Informaciju o sprječavanju ulaska BiH državljana u Bosnu i Hercegovinu, o čemu je upoznato primitkom niza pritužbi domaćih državljana kojima je onemogućeno da se vrate u svoju matičnu zemlju.

Iz pritužbi smo saznali da je od strane policijskih službenika Granične policije BiH državljanima BiH onemogućen povratak, odnosno ulazak u Bosnu i Hercegovinu, s obrazloženjem da ne posjeduju važeću putnu ispravu inzistirajući na posjedovanju putovnice izdane od tijela Bosne i Hercegovine.

Službenici Granične policije nisu priznavali posjedovanje osobne iskaznice BiH kao dovoljan dokaz posjedovanja državljanstva, uslijed čega su još izdavali i prekršajni nalog, istaknuo je ministar Josip Grubeša.

Kao obrazloženje svojih postupaka, policijski službenici pozivaju se na posebne mjere uvedene na graničnim prijelazima BiH u cilju sprječavanja širenja koronavirusa (COVID-19), konkretnije na odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu koju je donijelo Vijeće ministara BiH (“Službeni glasnik BiH”, br. 18/2020 i 20/2020), a kojom je propisana obveza posjedovanja važeće putovnice za ulazak u Bosnu i Hercegovinu stranih državljana (uključujući hrvatske državljanine).

Međutim, osoba koja ima osobnu iskaznicu Bosne i Hercegovine nikako se ne može smatrati strancem, pa čak i ako je u Republiku Hrvatsku ušla s putovnicom Republike Hrvatske, jer je dopušteno imati dvojno državljanstvo. Zakon o osobnoj iskaznici državljana BiH člankom 2. propisuje mogućnost korištenja osobne iskaznice BiH za prelazak državne granice, što ne može biti, ali i nije isključeno odlukom koju je donijelo Vijeće ministara BiH.

Grubeša je naznačio:

Ono što nam je namjera ovom Informacijom je da upoznamo Vijeće ministara BiH da je ovo izvanredno stanje, gdje ljudi nisu mogli anticipirati ovakve i slične probleme, i veliki je broj slučajeva kada su osobe, državljani BiH, na valjan način napustili Bosnu i Hercegovinu, međutim novonastalom situacijom, povratak na isti način im je onemogućen.

Ovim postupanjem djelatnika Granične policije apsolutno se dovodi u pitanje pravna sigurnost, ali se opravdano pitanje kako se uopće osobe sa dvojnim državljanstvom mogu smatrati stranim državljanima od strane Bosne i Hercegovine. Unatoč činjenici da su granicu prešli s osobnom iskaznicom Republike Hrvatske, svoje državljanstvo Bosne i Hercegovine mogu dokazati osobnom iskaznicom izdanom od nadležnog organa Bosne i Hercegovine, te se takve osobe ne mogu i ne smiju smatrati strancem u smislu Odluke koju je donijelo Vijeće ministara BiH, odnosno nikako ne bi smjeli prekršajno odgovarati.

U prilog ovome ističem da je Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu propisano je da se strancem na teritoriji Bosne i Hercegovine ne smatra državljanin Bosne i Hercegovine koji ima i državljanstvo neke druge države, tvrdi Grubeša.

To su upravo ove osobe zbog kojih i šaljemo Informaciju na Vijeće ministara. Ne sumnjamo da je došlo do zabune policijskih službenika na graničnom prelazu i da se ne radi o namjernoj diskriminaciji, ali obzirom da je Odluka o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu dovela u zabunu djelatnike Granične policije, te ih navela da postupaju nezakonito i nanose štetu državljanima Bosne i Hercegovine, predložili smo da Vijeće ministara BiH donese Odluku o dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu kojom će se, uz određene provjere, za vrijeme trajanja gore spomenute Odluke, omogućiti povratak svih državljana Bosne i Hercegovine u svoju zemlju, a koji su se našli u legalnom boravku u drugoj zemlji, bez obzira na neposjedovanje važeće putovnice, zaključio je Grubeša.

(www.jabuka.tv)


61 komentar

 • Pitam odem u Imotski na sat dva sahrvatskom osobnom ,a mogu li se vratiti kući bilo sa hrvatskom ili BiH osobnom bez kazne a živim 15 km od granice ,neka Grubeša ili netko pravno potkovan odgovori ,a obe osobne su važeće ,HR putovnica imam ovu BiH ne

  • Moze hdz sda…sdp cekaj dok se dogovore oko raspodjele financija koje su pristizale uvrjeme corone.. tenzije su velike ixmedju NJIHAAA… povuci potegni je na snazi igre bez granica…

 • Nazovi kakvu vidovnjakinju da odgovori….prije ce ti kakav tumac dat odgovor vec Grubesa… Vidis da im pada turizam pa su im dobrodosli turisti sa bih dokument… daj sta das.. apartmani po 10 15 eur… Navalite.bosancerosi….nikad jeftinije necete oprat guzice i otavit svoja sranje u hrv…

  • Znate što gospon,moj sin je ušao u BHu Srijedu ujutro u 24 sata,i 30 minuta.Upućen je u samoizolaciju,sada je ukinuta somoizolacija u pojiciji mi reče da ga neće obilazit više kontrolna policija,ali mora još uvjek biti u izolaciji.Kakav je to zakon toje nehumano.Molim dami odgovorite,jer znam dasu u HR kada su ukinuli izolaciju svima je ukinuta.Dok moj sin mora i dalje biti u njoj. Molim pojasnite mi.

 • Da, neće zabraniti ulazak u BiH ako posjeduješ BiH osobnu iskaznicu, ali će ti uručiti prekršajni nalog zbog neposjedovanja BIH putovnice. Osobno se uvjerio

 • Koja zemlja koja granica koga li provociraju sad pred kraj, jer im je žao pa se ižinjavaju na narodu, svi će oni vadit hrvatske dokumente jer s bh mogu samo koristi ako opet dođe korona i opet nestane wc papira. Bh uopće nije država niti je ikada bila, sve će to europska zajednica vratiti Hrvatskoj, pa onda njih treba jebat da nemaju Hrvatske isprave a na teritoriju si Hrvatske

 • Valja izvadit i tu bosansku, ili kako se već zove PASOŠ, Starije osobe mogu iskoristiti slike za smrtovnice, a mlađi da može te pokazati djeci kako je nekada bila jedna marionetska paradržava u Republici Hrvatskoj na područjima Hercegovine i Bosne.

 • Ma hebu nas balidzani ko debile i neka tako nam i treba!Kako je Tarik Filipovic koji mrzi Hr iz dna duse,jer mu se vidi na onoj ogavnoj faci dobio Hr papire?Kako je Enis Beslagic rodj u Tesnju dobio hr papire?Kako je onaj krmak Hadzifejzovic koji laje i sere po nama dobio hr papire itd itd.Ja osbono kad sam vadio 90ih morao dokazati da mi je djed bio Hrvat i PRILOZITI KRSNI LIST!Sto su balidzani prikazali?Usuneceni surac!!Neka tako nam i treba!Sami sebi u usta seremo pa sto ne bi i balidzani!

 • I kad me pitaju, zašto mrzim 🇧🇦, pa gadi mi se ta paradržava zlom nastala, čitav svit obadjem sa Hrvatskim papirima, nikad problema, jednom se usepio i izvadi BH osobnu u Mexiku, policajka mi kaže da je ne zanima članaraka iskaznicu već osobna

 • Bosancima uvesti vize odmah, pa da vidimo koliko će oni čekati na ulazak ui Hrvatsku
  Ipak je hr, u europskoj uniji pa nebi trebalo ni bosance puštat bez vize,
  Pa neka čekaju

 • Grubeša nek se ne pravi pametan i mudruje narodu,oni i ovakvi su trebali to pričati muslimanima i u vijeću ministara a ne Hrvatima koji budu prekršajno prijavljeni dokazivati kako su u pravu,bijednici politički,ovakvih političara nema ni najgora Tunguzija!

 • Nestalo im para,pa “opleti” po narodu.Love u mutnom.Sramota,šta još neće izmisliti,i koji im je sljedeći potez.Srbija sutra otvara svoje granice bez ikakvih uvjeta.Nemam riječi za ove naše tkz.”političare”.!!

 • Ne trebate se brinuti Čović je rekao da stoji iza svih Hrvata😎 i oduvijek je stajao. Mislim iza. I u ratu je stajao iza svih Hrvata! Bože sto ne volim ove prve redove

 • Ne bojte se Čović stoji iza svih Hrvata! I u ratu je stajao iza. Uvijek je iza vas to neka vam je olaksanje. Jebem ti prve redove

 • To ovi kad donose zakone samo gledaju da Hrvate povrjede , trebaju naši dobro otvorit oči jedna riječ mijenja dosta toga.

 • Pas te hebo glupa..i sve vas koji nas predstavljaju gore u SA.Pa za vas je Sejdo izgleda mozak..i kara nas ko male majmune.Danas uđem u Imotski i dobijem li prekršajni nalog poslat cu ga službeno HDZu i predsjedniku da ga plati.Hebo vam bog mater svima od prvog do zadnjeg i pitam vas jesam li bio za kur.c od prvog do zadnjeg dana u Poskocima.Vi ste nesposobne pederčine.

 • Tražim kao Hrvat iz BiH čije je 90 % obitelji u HR da odmah nađe način kako svim bošnjacima tj muslimanima iz BiH oduzme Hrvatske dokumente, HR drzavljanstvo i sve što ide uz to.Te floskule kako su se oni borili u ratu nabijte na kurac.A za koga sam se borio ja,moja braća,zbog čega sam ranjen..Čekate li da nam opet zabiju nož u leđa kao i za Blajburg..Uradite to ili cemo se svi Hrvati BiH izjašnjavati kao neki X..Pa jeste li vi normalni..jeste li vi kompleksaši i samo zabijate glavurde u pijesak ko nojevi.SRAMITE SE zbog svojih pradjedova i baka koji naseliše čitavu Hrvatsku a vi ko Juda perete ruke od nas.

 • hebe mi sei za Dodika i srbe i za muslimane i muslimansko bratstvo alije izetbegovića..I jedni i drugi, isto nam misle.Na nama je da se borimo za sebe .Uz Boga nikad nismo sami, ostavljeni ni zaboravljeni.
  Bog i Hrvati.Hrvatska do Paragvaja!

 • A koji su nasi. Mi izgleda nasi nemamo. Policiski sat se ukinuo dan prije posta ramazana. Da mogu bosnjaci ici na molitvu. Sve ok nista proti ni bosnjaka ni molitve. Izolacija se ukida pred pocetak Bajrama da bosnjaci mogu doci u BiH nesmetano u vrijeme praznoka. I to ok. A nama se ukidaju osnovna ljuska prava i to nasi jazavci sudjeluju u tome. Stoko ili nas zastupaj te dosljedno tko ravnopravan i konstitutivan narod ili daj te ostavke. Cuj sa hrv. Osobnom sa mjestom prebivalista u BiH mogu u Njemacku a nemogu se vratiti doma u Hercegovinu. A imam i BiH osobnu sa istim mjestom prebivalista. Gdje to mi krsimo onda zakon. Jedno mi izdao Mup RH, a drugo Cips u BiH. Tko koga ovdje zajebava vise. Grubisa i ovi nasi domoljubi do podne glasaju po naputku bosnjaka a popodne tumace nama zakon neki drugi. Rijesite to ne blamiraj te vise ni sebe ni svoj narod. Ili nam recite da zivimo u bosnjackoj drzavi i da prihvatimo zakone serijata koji evo ocito zazivljavaju u Federaciji. To je videno i u vrijeme mise u Ykatedrali za sve nevine zrtve . U crkvi su vrijedili propisi stozera Civilne zsstite a na ulicama Sarajeva gdje su bosnjacki fanatici, ekstremisti ne…

 • More pisat koliko oće kaznu, boli me k…., Ja to platit neću i ništa mi ne mogu, lopovi pokvareni, komplet vlast je ista a naši su najgori jer sudjeluju u ovoj lakrdija umjesto da štite postignut sporazum sa Hrvatskom i da stanu u obrani svog naroda. Sramota, koje ulizice i pokvareni neljudi.

 • Grubeša, nemoj blejati. Što si ti činio dok se izglasavala ta odluka? Što se tada nisi javio. Sad baljezgaš pizdarije, a nisi ni znao da si i sam glasovao za ovu odluku.

 • Na gr prijelazima imamo nepismeni kadar sa diplomama napisanim u privatnom fakultetu ili školi, ti ljudi ne znaju protumačiti ni osnovni zakon, boje se svega i svačega i kruto primjenjuju nekakve mjere i skroz na pogrešan način. Dok takvi stranački poslušnici rade u državnoj službi, mladi i kvalitetno obrazovani ljudi moraju ići u inozemstvo tražit posla i kruha. Zato nam se dešava ovo što se dešava, nažalost.

 • Anonimno 12:05za kom kapa do poda!Osobno te podrzavsm u svakomu slovu!Mi citavu Korizmu i Uskrs doma!A tko nam je braniio nisu muslimani vec nasi Hrvati!I ticno sve vezano za Ramazan!Da odmah kao i ti velim….bas ali bas nista nemam protiv toga,neka im sve prodje uz Boziju pomoc!Drugi val vec najavljuju na jesen???I dokad ce taj val biti?Do Nove godine!Tako da cemo mi katolici opet pusiti za Bozic i biti bombardovani OSTANIMO DOMA!A taj novi islamski fundalizam i tako ne priznaje ovu Novu god,i opet iza NG sve slobodno!?Isto tako podrzavam kom SVE IM HR DOK PO ZAKONU ODUZETI I UVEST IM VIZE!

 • Kazi tvom kompanjonu ministru koji je to nalozio ili se i dalje brani na neodgovoran nacin kao i dosad sluge sotone i nista vise

 • Za nebitno i ahmeta ,nabijem vas vaš bih pasoš i vašu tunguziju ovo se bliži kraju ,mi smo di smo bili uvik svoji ,a vi nemaš kud samo vam je nebo granica i duboka brazda

 • Jabuka tv sve briše komentare to đ…e triba zabranit da djeluje na hr prostoru samo laži udbaške šire toje dodikova i čovića firma.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.