Grubeša: Hrvati žele izvući BiH iz krize

Otvoreni razgovori svih sudionika koji participiraju u političkom i javnom diskursu ove zemlje, a u kojima će se tražiti kompromis i svima prihvatljiva rješenja ključ su izlaska iz velike političke i institucionalne krize koja pogađa BiH i koja se manifestira u svim porama društvenog i gospodarskog života.

Poruka je to državnog ministra pravosuđa Josipa Grubeše koji sa svim ostalim hrvatskim kadrovima u institucijama BiH ističe potrebu povratka za pregovarački stol kako bi se riješila otvorena pitanja.

Svjedočimo nadasve složenoj političkoj i institucionalnoj krizi u Bosni i Hercegovini, koja, nažalost, traje već dulje razdoblje i čije reperkusije u ozbiljnoj mjeri negativno utječu na sveukupnu stabilnost i prosperitet BiH, kazao je Grubeša, dodavši kako razloge za ovakvo stanje treba tražiti u spornim političkim pitanjima za čije rješavanje nije bila pokazana volja i spremnost da se pravodobno traže kompromisno realno održivi odgovori.

U ambijentu tako stvorene i etablirane političke polarizacije opravdano je bilo, dodaje, za očekivati kako će se kriza po sustavu domino-efekta u negativnom kontekstu manifestirati i u konačnici blokirati funkcioniranje institucija Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Posljedice svega toga su ogromne i negativno se reflektiraju na sve oblasti gospodarskog i društvenog života te je neupitno kako će produljivanje ovakvog stanja imati nesagledivo štetne posljedice na prosperitet Bosne i Hercegovine kao međunarodno priznate države, upozorio je Grubeša

Grubeša pritom ističe kako se izlaz iz jednog ovakvog autističnog stanja mora tražiti u otvorenim razgovorima svih sudionika koji participiraju u političkom i javnom diskursu ove zemlje. Pritom je uputio na važnost dijaloga, poručivši kako sugovornici trebaju biti spremni tražiti kompromis i svima prihvatljiva rješenja, koja u sebi ne sadrže isključivost i ideološku jednostranost.

U kontekstu borbe Hrvata za ostvarenje političke ravnopravnosti Grubeša je naglasio kako je hrvatska odlučnost i vjera u opravdanost i ispravnost ciljeva koje žele postići neupitna te im daje snagu da u demokratskom maniru kroz otvorene razgovore sa svim relevantnim političkim čimbenicima i u kompromisnom duhu ostvare političke ciljeve koji su postavljeni pred njih.

Pitanje ustavne jednakopravnosti Hrvata i njihove ravnopravne zastupljenosti u institucijama sustava u BiH je stožerno pitanje političke orijentacije koju zastupa stranka HDZ BiH, istaknuo je Grubeša.

Predugo je trajala obmana i politički izborni inženjering nekih političkih sudionika, koji su upornim nametanjem svojih partikularnih i hegemonističkih političkih interesa, pa, slobodan sam kazati, i uz pokazanu blagonaklonost pojedinih međunarodnih predstavnika, izbornim inženjeringom narušili ustavno proklamiranu jednakopravnost hrvatskog naroda te tako onemogućili elementarno pravo ovog naroda birati svoje legitimne predstavnike u institucijama BiH, poručio je ministar Grubeša.

Grubeša je upozorio na važnost poštivanja prava, kazavši kako multietničnost može biti samo tamo gdje su svi jednakopravni i u tako danom ozračju mogu ostvariti u punom kapacitetu ustavne i zakonske odrednice prema kojima mogu legitimno i slobodno birati svoje predstavnike.

To nam daje dovoljan i opravdan razlog da ustrajemo na putu ostvarivanja tih prava, što znači da nećemo i ne smijemo odustati, dodao je Grubeša.

Ministar se osvrnuo i na jasnu odlučnost Hrvata u borbi za svoja prava. Poručio je u tom kontekstu kako će pitanje statusa hrvatskog naroda u BiH HDZ-u BiH uvijek biti strateški cilj broj jedan.

Sudeći prema stavovima i istupima u medijima i ostalih hrvatskih predstavnika u BiH, to je nešto što možemo smatrati zajedničkom platformom te, koliko god nam se politike i politička agenda razlikovali, u zajedništvu moramo ustrajati i nastupati zajedno, kazao je on, dodavši kako su se Hrvati ujedinili oko jedne ideje, “da smo mi Hrvati konstitutivan narod i da imamo pravo te hoćemo preko svojih predstavnika participirati u vlasti”.

Ta paradigma je, dodaje, uvjet koji nema alternativu i na kojoj se stvaraju realne političke pretpostavke za sve druge strateške ciljeve i planove koji stoje pred nama.

Ostali strateški ciljevi i planovi su brojni te, kazao bih, sudbonosni u daljnjem procesu političkog i institucionalnog etabliranja BiH kao samostalne i održive zemlje, a pogotovo ako imamo u vidu reformske procese koji ne mogu i ne smiju čekati jer čine dio ispunjavanja uvjeta za euroatlantsku budućnost BiH, naveo je Grubeša.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.