Grmoja: Spremni smo zatopljavati odnose s BiH, ali samo pod jednim uvjetom

Kandidat Mosta za premijera Republike Hrvatske Nikola Grmoja izjavio je kako će u slučaju da nakon predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj postane premijer biti spreman zatopljavati odnose s BiH, ali pod jednim uvjetom.

Mi možemo razgovarati o zatopljavanju odnosa, jer mi želimo da Bosna i Hercegovina bude funkcionalna država, ali jedino ako će Hrvati u njoj biti jednakopravni. Ako budem u mogućnosti donositi takve odluka, onda ću ti i uraditi, ako vidim da se u BiH klima i odnos prema Hrvatima mijenja. Ako toga ne bude, onda Hrvatskoj ne preostaje ništa drugo nego zatezati odnose, izjavio je Grmoja u Mostaru na predstavljanju liste te stranke za 11. izbornu jedinicu na izborima za Hrvatski sabor.

Most će u 11. izbornoj jedinici u kojoj hrvatski državljani s prebivalištem izvan Republike Hrvatske biraju tri saborska zastupnika, izaći s listom na kojoj će biti članovi Hrvatske republikanske stranke (HRS), a nositelj liste bit će Slavko Zovko, politički tajnik HRS-a i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Mostara.

Dvosmjerna politika

Po riječima predsjednika HRS-a Slavena Raguža radi se o nastavku uspješne suradnje dviju stranaka.

Ova lista je rezultat kontinuiteta naše suradnje i konstruktivne politike koja ide u smjeru osluškivanja onoga što mi živimo, što svjedočimo, ne samo u BiH nego i izvan Republike Hrvatske. Ta politika je utjelovljenje onoga što je osam zastupnika Mosta zastupalo u Hrvatskom saboru u protekle četiri godine, kazao je Raguž.

Slaven Raguž (Foto: Fena)

Dodao je kako je ključno da se Hrvatima u BiH ne smije diktirati politika iz Zagreba, već da komunikacija mora biti dvosmjerna.

Grmoja je ustvrdio kako su Mostovi zastupnici u Hrvatskom saboru u protekle četiri godine uradili više za Hrvate iz BiH nego tri HDZ-ova zastupnika iz 11. izborne jedinice, koji su izabrani prije četiri godine uglavnom glasovima iz BiH.

Rješenje hrvatskog pitanja

Upitan kako riješiti tzv. hrvatsko pitanje u BiH, Grmoja je odgovorio kako nitko u rukavu nema neko čarobno rješenje.

Nema lakih rješenja za ovakva kompleksa pitanja. Ono što nam je potrebno je čvršća politika i veće zalaganje za Hrvate u BiH. To ne može biti od prigode do prigode, podvukao je Grmoja.

Nikola Grmoja (Foto: Fena)

Dodao je kako je dobra stvar što u posljednje vrijeme u hrvatskom javnom prostoru postoji suglasje da je pitanje položaja Hrvata u BiH važno pitanje.

Opanci i fasade

Nositelj liste Slavko Zovko istaknuo je kako su Mostovi zastupnici u Hrvatskom saboru u suradnji s HRS-om problematizirali brojna pitanja koja opterećuju život običnog čovjeka u BiH.

Govorili smo i o netransparentnom trošenju sredstava koje Republika Hrvatska šalje u BiH. Ulaže se u opanke i fasade, a imamo južni dio Stoca sve do Neuma koji nema vodovod. Radi se o području povoljnom za poljoprivredu, ali ljudi ne mogu tamo raditi jer nemaju elementarne uvjete, nemaju vodu, kazao je Zovko.

Slavko Zovko (Foto: Fena)

Govoreći o šansama Mosta da osvoji barem jedno saborsko mjesto u 11. izbornoj jedinici, Raguž je kazao kako je prije dva dana dobio anketu koju je radila agencija iz Republike Hrvatske, a koja pokazuje da su Most i HDZ praktično izjednačeni u jedanaestoj izbornoj jedinici.

Međutim, te ankete nemaju u Hrvatskoj smisao, a pogotovo ne ovdje kod nas u BiH. Ovdje je otežan proces glasovanja i da bi netko izašao na izbore morat će uzeti slobodan dan s obzirom da će izbori biti radnim danom, kazao je prvi čovjek HRS-a.

Raguž je također kazao kako ne vjeruje da će u BiH biti proglašen neradni dan zbog hrvatskih izbora, što je tražio HDZ BiH. Eventualno bi to mogla uraditi neka od županija s hrvatskom većinom, dodao je.

Most odredio nositelja liste za 11. izbornu jedinicu

(Fena)

18 komentara

 • Za 14:06
  Očito si neki uhljeb i na sisi HDZ-A.
  Most je razotkrio i razotkriva velike pljačke u Hrvatskoj a sve u režiji HDZ-A.
  31 ministar je odstupio zbog pljačke, to nije bilo nikad ni u Latinskoj Americi.

 • Slažem se sa 15;04 ,ali gosp.Grmija nije za premijera …Sabor može ,ali premijer biti je nešto puno veće,zahtjevnije itd.itd….nije tome dorastao!

 • Bili bi vrlo ozbiljna stranka samo da izbacite onog klauna Bandića. Preslušao sam sa sjednica skupštine i ono nije normalno kako se on ponaša. Galami, vrijeđa, ponaša se ne kulturno. Kao da je u birtiji.

 • Grmoja, imades pravo, ali prije HR mora izaci iz sapa EUa, NATOa. Smrzniti treba HR odnose sa Amerikom, jer su oni ukinuli Herceg-Bosnu, sudili hrvatskim generalima u Haagu (a cudo, njihove generale se tamo ne moze suditi), ukinuli su oni zbog Bosnjacke politike, i kaubojski interesa (americke baze u Turskoj i arapsko ulje) Hrvatima sva prava u BiH, sapcali su kat. biskupima, da nikada u Derventi katolicka crkva nije stala. Izlaz je: ekonomski savez Rusijom zbog plina, ratne opreme, i neutralnost HR kao Svicarska. I onda, tek onda upostaviti teritorijalnu hrvatsku jedinicu u BiH. A zapad prepustiti rogatom.

  • O čemu pričaš neznalico! Čuj da Hrvatska iziđe iz EU. Pa roknula bi gospodarski odmah. Očito su ti u gosp.ekonomskom smislu uzori srbadija, republika srpska, rusija, bjelorusija, kad tako sthupidno pišeš. Nemaš ti blage s blagom strahimire. Hrvatske je u EU i ostat će milijun posto, a ti i takvi samo ga možet oblanjati. Ili kupi torbe i pravac tvoja omiljena srbadija ili rusija. Nisam adz-ovac ali svi ovi što su sad u Hrv. kontra Hdza su generatori kaosa i nereda i priželjkuju svim silama tako nešto ko što ti pišeš a što se naravno neće dogoditi, kakva 3.nova jugorepublika kakvi bakrači, kome mažu oči ovi orjunaši i stipe mesićasi , iz Milanovica i ekipe stoji orjuna, Mesić i Josipović, tko to ne vidi taj je ćoro žešći. Ajmo HDZ Hrvatske rasturite ove mrzitelje svega hrvatskog i generatore nereda.

   • BRICS savez je vec smrsko Amerikance. Ovima na zapadu trebaju pandemije, terorizam, ratove i siromastvo ljudi, da mogu uopce vladati. Na grbaci, zdravlju kao zivotu ljudi, zapadni anti-kristi zele opstati na njihovom propalom hegemonijom.

 • Zna raguz da je ovaj komentar tocan da nema sanse da osvoji pa je zato dao nekom tamo zovki prvo mjesto. Tocno je isto tako sto su govorili da ce se HRS raspast ali on to nije slusao

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.