Grlić Radman: Život Hrvata u ruskom zarobljeništvu je prioritet

Život hrvatskog državljanina u ruskom zarobljeništvu nam je prioritet, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Jesam, optimističan sam, osobito nakon što smo vidjeli ove slike, rekao je ministar na Novoj TV koja je emitirala snimku razgovora novinara Radiotelevizije Republike Srpske sa zarobljenim Hrvatom.

Hrvatska još uvijek ima veleposlanstvo u Moskvi i poziva se na konvencije, na međunarodno-pravnu pomoć, na bilateralne odnose i očekuje suradnju, rekao je ministar.

Život hrvatskog državljanina nam je prioritet, istaknuo je.

Zarobljeni Hrvat je na snimci rekao da prema njemu dobro postupaju u ruskom zatvoru, a Hrvatima koji bi se željeli boriti za Ukrajinu savjetovao je da se dobro raspitaju kamo idu.

Grlić Radman, koji će u subotu i nedjelju sudjelovati na neformalnom sastanku šefova diplomacije NATO- a u Berlinu, rekao je da će tom prilikom jasno iskazati podršku Hrvatske ulasku Švedske i Finske u NATO.

Hrvat u ruskom zarobljeništvu: Nije onako kako su nam govorili

U tom pitanju vlada se razilazi s predsjednikom države Zoranom Milanovićem koji želi ulazak tih dviju zemalja uvjetovati promjenom izbornog zakona u BiH.

Ministar je odbacio medijske navode da Hrvatska u inozemstvu nastupa razjedinjeno. Mi o svojoj državi u inozemstvu govorimo tako da štitimo hrvatske institucije, rekao je.

Govoreći o odnosima s novom slovenskom vladom, Grlić Radman je ocijenio da neće blokirati hrvatski ulazak u Schengenski prostor.

Ja ne vjerujem u to, riječ blokada pojavila se u medijskom prostoru, rekao je.

Nakon parlamentarnih izbora u Sloveniji nova šefica diplomacije postaje Tanja Fajon, čelnica Socijalnih demokrata koja je rekla da za definiranje propisa o ulasku u Schengenski prostor treba ući i implementacija arbitražne presude o granici između Slovenije i Hrvatske.

Siguran sam da će se kolegica zauzeti za članstvo, jer je to u interesu Slovenije i uvjeren sam da će to biti u europskom duhu, rekao je ministar.

(www.jabuka.tv)5 komentara

  • kakvo licemerje….kada Hrvati iz RH idu da brane Hrvate u BiH onda su oni po Mesiću,Pusićki, Bošnjacima, MZ….AGRESORI… i UZP po Haagu…. a kada idu u Ukrajinu onda su po MZ i Haagu pomagači Ukrajine.
    Kakvo samo licemerje.

  • Zasto niste spriječili odlazak nasih državljana na Ukrajinska ratišta. Vodite politiku tko da ste vi Amerika, V. Britanija ili neka velesila. Sad ce tesko ti izaci nasi ratnici. Totalno promašena politika.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.