Grizelj: Projektima unaprijediti kvalitetu života Gruđana

Na području općine Grude realizira se više značajnih projekata važnih za unapređenje kvalitete života građana, kazao je načelnik te općine Ljubo Grizelj, naglasivši kako su sredstva osigurana, ali da dinamika izvršavanja ovisi o mnogim čimbenicima.

Planirani projekti općine Grude, što se tiče realizacije nisu ugroženi. Međutim, dinamika izvršenja pojedinih projekata ne ovisi isključivo o izvorima financiranja. Na njih utječu i druge okolnosti kao što su imovinsko-pravni odnosi, postupak provođenja javnih nabavki i slično, ocijenio je Grizelj.

Naveo je kako su Proračunom Općine Grude za 2021. godinu predviđeni projekti sanacije pročistača otpadnih voda II. faza, zatim uređenje sportske dvorane u Tihaljini, izgradnja edukacijsko rehabilitacijskog centra I. faza, te završetak uređenja Parka hrvatskih velikana.

Pored toga, planirana je rekonstrukcija lokalnih prometnica, nabava izgradnje i opremanja bušotine u vodocrpilištu Grudsko Vrilo, završetak građevinskih radova na Općinskoj zgradi, izgradnja pretovarnog mjesta za komunalni otpad, kao i više manjih projekata kao što su javna rasvjeta i slično.

Za određene infrastrukturne projekte koji su zahtjevniji, načelnik Grizelj ističe kako se oni ne financiraju direktno iz općinskog proračuna.

Na području općine Grude provodi se i nekoliko projekata koji se ne financiraju direktno iz općinskog proračuna, kao što su izgradnja rotora Prispa koji provode JP Ceste Federacije BiH, potom eksproprijacija na području Sjeverne obilaznice u dužini od 2,7 kilometara, te nastavak eksproprijacije zemljišta na Južnoj obilaznici na njenoj zapadnoj strani, naglasio je grudski načelnik.

Za mnoge važne projekte, naglašava Grizelj, Općina dobiva veliku financijsku podršku od županijske, federalne i hrvatske vlade.

Važni općinski projekti sufinanciraju se i potporama drugih razina vlasti, kao što su potpore županijske Vlade, Vlade FBiH, Vlade RH, pojedinačnih ministarstava, fondova i sličnih institucija, kazao jeza Fenu.

No, po njegovom mišljenju, uvijek je prisutan raskorak između stvarnih potreba stanovništva na terenu s jedne strane i financijskih mogućnosti i izvora s druge strane.

Što se tiče raznih manifestacija koje se održavaju u toj općini, Grizelj navodi kako su u ovoj godini kulturno – sportski programi bili sadržajni kao i svih godina prije pojave koronavirusa.

Tijekom cijelog ljetnog perioda, dodao je, izmjenjivali su se kulturni događaji kao što su Šimićevi susreti, Grudsko ljeto, Kulturno ljeto u župi Gorica-Sovići, likovna kolonija, smotre folklora, a predstavljane su knjige i održavane predstave.

Uz to, održavala su se i razna sportska natjecanja, kao što su Sovićke igre i brojni malonogometni turniri.

Događaji su po sadržaju i kvaliteti, smatra Grizelje, pružili Gruđanima mogućnost ispunjenja ljetnih praznika, posjećenost je bila dobra, a organizacija kvalitetna.

Kad je u pitanju kvaliteta života stanovnika Gruda, ponajprije mladih ljudi, Grizelj naglašava kako se situacija u toj općini ne razlikuje mnogo od drugih gradova i općina, no nada se da će brojni projekti koji se provode na području te općine unaprijediti kvalitetu života Gruđana.

(www.jabuka.tv | Foto: Općina Grude)4 komentara

  • Vukojebina, mještani i ne znaju u kakvoj rupi žive gdje im djeca nemaju nikakvog izbora već škola – kuća , nikakvih događanja , zanimacija , šetnica , prilike da se živi normalno, građani ovog mjesta su sretni sto im se dan svede na posao kuća birtija

    • Osmisli sebi život ili biži iz “vukojebine” kako je ti zoveš. Ljudi rade i žive od svoga rada, šta bi tebi još trebalo izmišljati zabavu!? Obično je vukojebina u glavama kompleksaša koji nisu makli iz svoje žlibine i ne znaju cijeniti kvalitetu života u malim mjestima!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.