Greta Thunberg među 317 nominiranih za Nobelovu nagradu za mir

Mlada klimatska aktivistica Greta Thunberg, prodemokratski aktivisti u Hong Kongu i NATO među kandidatima su za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir nakon što su političari istaknuli svoje kandidate.

Na listi je i zatočena saudijska aktivistica za ljudska prava Loujain al-Hathloul, koju je nominiralo osmero američkih kongresnika.

Nobelov institut, koji nikada ne potvrđuje niti opovrgava imena kandidata, objavio je u srijedu da je primio 317 nominacija – 210 osoba i 107 organizacija. Prošle je godine nominiranih bilo 301.

Dobitnik će biti proglašen u listopadu.

Tisuće ljudi koji mogu istaknuti nominacije, uključujući članove parlamenta, bivše dobitnike i ugledne znanstvenike, često objave čija su imena poslali odboru.

O dobitnicima odlučuje peteročlano povjerenstvo koje imenuje norveški parlament.

Osvoji li Nobela, Greta Thunberg bit će druga najmlađa dobitnica te prestižne nagrade, nakon Malale Yousefazi koja je bila pet mjeseci mlađa kada ju je 2014. dobila zbog zauzimanja za pravo djece na školovanje.

Prošlogodišnji laureat je bio etiopski premijer Abiy Ahmed zbog mirovnih napora kojima je okončano 20-godišnje neprijateljstvo s Eritrejom.

(Hina)

5 komentara

  • Kad moze dobitnik nobela za mir biti Obama a zqpalio pola dunjaluka, sto ne moze i ova nesretnica. Svakako od zivota nema nista.

  • Što j eprijedlog gluplji lakšeprolazi i stvara se temelj za buduće lude dodjele, a što je najvažnije. Stvorena je nova religija i u toj religiji je ova predodređena za sveca.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.