Grčka: Drvo masline staro tri tisuće godina još uvijek daje plodove

Drveće ima određenu postojanu, nenaglašenu ljepotu. Njihova dugovječnost donosi nam naznake godišnjih doba pa čak i povijesne događaje koji dolaze i odlaze.

Jedno uvijeno, veličanstveno drvo masline koje se nalazi u selu Ano Vouves na grčkom otoku Kreta, prošlo je tisućljeća, sve od pada Rimskog carstva, pa do povratka Olimpijskih igara u Atinu 2004.

Smatra se da je maslinovo drvo Vouves staro više tisuća godina. Usprkos ovoj impresivnoj starosti, živo drvo još uvijek proizvodi masline za berbu, prenosi N1 BiH.

Masline su se komercijalno uzgajale na Kreti prije najmanje 3000 godina, a maslinovo ulje ima veliku ulogu u mediteranskoj ishrani kao i motivima u literaturi.

Prstenovi ovog stabla pokazuju da postoji najmanje dva tisućljeća. Ova osnovna procjena mogla bi biti na nižoj strani mogućnosti, s tim da se druge procjene kreću i do 4.000 godina, piše MyModernMet.

Nakon svih ovih godina, moglo bi se očekivati da drvo bude uvelo i suho. Međutim, sorte (kalemljene biljke) omogućile su stablu da nastavi sa proizvodnjom maslina.

Njegove grane krasile su glave pobjednika na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine, što je bio ikonski povratak tradiciji.

Iako je maslinovo drvo Vouves sada zaštićeno, to nije jedino drevno drvo na svijetu.

Četinasti bor Great Basin (Pinus longaeva) u Kaliforniji star je 4.854 godine. To znači da je njegovo sjeme proklijalo 2832. godine prije nove ere dok su rane mezopotamske civilizacije stvarale gradove i trgovale, a Egipat je započeo svoju drugu dinastiju.

Još jedno drvo masline, poznato kao “Sestre” ili “Noine sestre masline” u Libanonu, procjenjuje se na 6.000 godina. Ovo drveće je preživjelo ratove, pandemije, suše i požare i predstavljaju pravi dokaz otpornosti.

(www.jabuka.tv | Foto: Wikipedia)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.