Granični prijelaz Bijača bit će spreman do 25. lipnja

”Nema niti jednog vidljivog problema, koji bi mogao spriječiti da radovi na graničnom prijelzu Bijača budu dovršeni na vrijeme”, rekao je za Bljesak.info Dubravko Rodić, viši stručni suradnik za investicijske poslove Uprave za neizravno oporezivanje.

Javno poduzeće Autoceste FBiH d.d. Mostar završile su fazu 1 izgradnje graničnog prijelaza Bijača u vrijednosti od 12 milijuna KM. Prema informacijama s terena, granični prijelaz trebao bi, unatoč početnim kašnjenjima, biti dovršen na vrijeme.

”Dovršeni su svi zemljani radovi, iskopi i nasipi te instalacije u glavnoj trasi. Dovršena je i kolnička konstrukcija, te se prešlo na fazu 2 izgradnje ovog prijelaza”, rekao je za Bljesak.info Antonio Križanac, šef projekta dionice Bijača – Kravice.

Križanac kaže kako je faza 1 dovršena na vrijeme, ali i da bi, prema najavama tvrtke A3 iz Širokog Brijega, koja izvodi radove faze 2 u ime investitora Uprave za neizravno oporezivanje, trebala biti dovršena na vrijeme.

U fazi 2 radi se na instalacijama pored prometnice kao gradnje graničnih i carinskih objekata.

Prema Rodićevim riječima, prijelaz će biti dovršen do 25. lipnja, a u tijeku je dovršavanje faze 2 izgradnje prijelaza, koja podrazumijeva postavljanje nadstrešnice, prometnih signalizacija te objekata za policiju i carinu.

Prijelaz će imati tri ulazne i izlazne trake te po šest kontejnera za graničnu policiju i za carinu.

”Stvoreni su minimalni uvjeti za rad te protok robe i ljudi. Ostvareno je ono što je zacrtalo Vijeće ministara u Akcijskom planu”, rekao je Rodić za Bljesak i dodao kako će prijelaz u potpunosti biti završen trećom fazom za koju Europksa komisija priprema dokumentaciju i priprema se za odabir izvođača.

U javnosti se dugo spominjalo kako će prijelaz, koji je dovršen s hrvatske strane, ostati neizgrađen nakon što naš susjed uđe u Europsku uniju. No, prema sadašnjim tvrdnjama, iako ne u potpunosti dovršen, prijelaz će biti sprema za Europu na granici Bosne i Hercegovine.

Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, koja je zadužena za provedbu druge fate, odnosno LOT-a 2, izgradnje prijelaza Bijača, rečeno kako je kašnjenje počelo još u Vijeću ministara prilikom dvojbi kome povjeriti izgradnju graničnog prijelaza.

Tako je Hajrudin Lagumdžija, pomoćnik direktora Uprave za neizravno oporezivanje okrivio Vijeće ministara jer su ”u zadnji tren dobili zadatak da radimo granični prijelaz”.

”Tek je 20. listopada Vijeće ministara donijelo odluku da mi gradimo granični prijelaz i mi smo u tom kratkom roku uspjeli izvršiti eksproprijaciju zemljišta, osigurati potrebne građevinske dozvole, takse, raspisali smo i međunarodni tender, odabrali najpovoljnijeg izvođača radova, poslali obavještenja na adrese”, rekao je Lagumdžija.

No, prema sadašnjem stanju, granični prijelaz, doduše s privremenim rješenjima za urede i ostale objekte, bit će spreman na vrijeme, a i njega će također raditi Uprava za neizravno oporezivanje BiH.

Granični prijelaz Bijača će, zajedno s prijelazom Gradiška, biti jedini koji će služiti za promet robe biljnog i životinjskog porijekla između BiH u EU iako je Bosna i Hercegovina tražila sedam takvih prijelaza. Europske komisija odbila je te prijedloge uz obrazloženje da su ta dva prijelaza dovoljna uz alternativu na graničnom prijelazu Izačić.

Na graničnom prijelazu Bijača će biti carinska kontrola te drugi popratni sadržaji, poput sanitarne i veterinarske inspekcije.

Inače, Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva financija i trezora i imenovalo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora broj 1 o amandmanu na Ugovor o zajmu zaključen 28. listopada 2008. Godine, a koji se odnosi na Projekt Koridor Vc između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Tako je prihvaćen prijedlog da se iznos prvobitnog kredita sa 180 na poveća na 205 milijuna eura, a povećanje je namijenjeno financiranju izgradnje dionica Koridora 5c. Ovom odlukom obuhvaćeno je i finansiranje izgradnje graničnog prijelaza Bijača na dionici Počitelj – Bijača, poddionica Bijača – Kravice u vrijednosti od pet milijuna eura.

Uključivanje na ovu dionicu autoceste biti će na čvoru Zvirići u Općini Ljubuški, dok se ne završi i nazahtjevnija dionica autoceste Zvirovići– Kravice u dužni 5,5 kilometara na kojoj će biti dva mosta, viadukt i tunel.

Planirano puštanje u promet cijelokupne dionice Zvirovići – Bijača, duge 11 kilometara, je ljeto 2014. godine. (Bljesak.info)

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.