Gradsko vijeće Mostara usvojilo zaključke o odlagalištu otpada Uborak-Buđevci

U proceduri izmjena i dopuna Prostornoga plana Grada Mostara odredit će se lokacija za deponiranje otpada u Gradu, a ako bude potrebe inicirat će se prema višim razinama vlasti izmjene i dopune prostornih planova HNŽ-a, FBiH i BiH u kojima bi se utvrdila lokacija za deponiranje otpada u Gradu Mostaru.

Prvi je ovo zaključak tematske sjednice Gradskog vijeća Mostara na kojoj se raspravljalo o regionalnom odlagalištu komunalnog otpada Uborak-Buđevci.

Po riječima predsjedavajućeg Gradskoga vijeća Salema Marića, trenutno je u prostornom planu HNŽ-a, koji je usvojen prije mjesec dana, i dalje kao regionalna deponija predviđena deponija Uborak i jedna mogućnost deponiranja kod Neuma.

Kad nađemo novu lokaciju moramo tražiti izmjenu Prostornog plana kako bi u naš gradski prostorni plan uvrstili tu lokaciju predviđenu za deponiranje, objasnio je ovaj zaključak Marić.

Također, zaključeno je da Grad Mostar osigura financijska sredstva predviđena Planom prilagodbe upravljanja otpadom za regionalnu deponiju Uborak-Buđevci Mostar putem grant sredstava s većih razina vlasti i međunarodno financijskih organizacija te kreditnim zaduženjima kod banaka.

Što se tiče današnjih prezentacija osam domaćih i inozemnih tvrtki o načinu zbrinjavanja otpada, gradonačelnik Mostara će formirati radnu grupu koju će sačinjavati predstavnici Odbora za stambeno-komunalne poslove i Gradske uprave, te vanjski suradnici iz oblasti zaštite okoliša, ekologije, vodoprivrede i šumarstva.

Zadaci ove radne grupe su da izvrši analizu svih prezentacija i nakon toga predloži Gradskom vijeću Grada Mostara najpovoljniju, odnosno najprihvatljiviju opciju za Grad Mostar, a koja je u skladu sa strategijom upravljanja otpada FBiH, pišeFena.

Uz to, ova grupa bi trebala pratiti daljnje aktivnosti na deponiji Uborak-Buđevci Mostar a posebno po pitanju provedbe plana prilagodbe upravljanja otpadom Uborak-Buđevci Mostar te da kvartalno izvješćuju Gradsko vijeće Mostara o provedenim aktivnostima.

Hujdur nezadovoljan zbog nedefiniranog roka gašenja Uborka: Ispada da je život građana manje vrijedan

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)


1 komentar

  • Gospodo, tražite i naći će te. Kucajte, i otvorit će se. Gdje je smrti žalac tvoj? Gdje je nova lokacija?

    Ne bez prethodnih konzultacija, sa stranaćkom epistemološkom sekcijom, mi podržavamo svako ono nastojanje i guranje naprijed koje stremi k ućinkovitošću gradskog življa, inaće razlićitog i multietnićnog, kao i svakoj ućinkovitoj i daljnjoj biodiverzifikaciji.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.