Gradonačelnik Petrinje tvrdi: “Morat ćemo srušiti 90 % Petrinje, ovo je Hiroshima”

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović pojasnio je u subotu svoju raniju izjavu poručivši da nije vratio novac za obnovu nego je rekao da ga ne treba jer mu je iznos od 30 milijuna kuna neprihvatljiv, a dodao je i kako je razgovarao s premijerom koji mu je dao riječ da će novca biti više.

Ja ga nisam vratio, samo sam rekao da ga ne trebam. Rekao sam da sam prespavao noć i da sam donio odluku da je to za mene bila ponuda koja nije bila prihvatljiva, za moj stožer i mene kao čovjeka. Mi smo ljudi, izgubili smo svoj grad i nismo kamen. Emotivno normalno da moramo reagirati. Mislim da svi imamo šansu da stanje popravimo. Razgovarao sam s premijerom i dao sam mu do znanja da moramo imati još snažniju komunikaciju u preraspodjeli sredstava, rekao je Dumbović u centru Petrinje gdje su obilježavali Dan žalosti.

Smatra da se novac pomoći ne bi trebalo politizirati da način da mu se govori da se radi o predizbornoj kampanji.

Moja kampanja je na neki način umrla s gradom. Ovdje nema kampanje ni politike, samo jasni stavovi da je Petrinja najgore razrušen grad na ovom području, Dumbović.

Dodao je kako smatra da su svi dobili premalo sredstava, ali i da je premijer Plenković dao riječ da će ga biti više.

To je meni trebalo. Prije svega sam bio siguran da poruka koju dajem mora biti jasna. Neću dozvoliti nikada da politički ključ osim struke dodjeljuje financijska sredstva. 30 milijuna nije novac koji bi zadovoljio danas, ali dobio sam riječ da ćemo dobiti više sigurno, naglasio je Dumbović.

Kazao je kako im nije bilo prihvatljivo u ovome trenutku što je Glina dobila 25 milijuna kuna pomoći, a oni 30 milijuna.

Danas je Petrinja grad koji će se gotovo cijeli srušiti, do jučer je bilo šanse 60, 70 posto da će se srušiti, danas sam došao do spoznaje i istine –  90 posto grada će biti srušeno. Ovo je jednostavno Hirošima koja je napravila tugu i nesreću svima, poručio je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, prenose 24sata.

Sve se ruši, kada pogledate lijevo i desno se ruši. Sud se ruši, Gradska uprava, komunalno poduzeće, privreda, osnovna škola, katastar se ruši, grad se jednostavno cijeli ruši. U ovome dijelu gradske jezgre koja je napravljena u 18. i 19. stoljeću bilo kakva improvizacija u ovim kućama na lošim temeljima bila bi najveća glupost, kazao je Dumbović.

Na pitanje je li ga premijer smirivao jer su Reformisti koalicijski partner u Vladi, Dumbović kaže kako suradnja nije upitna.

Suradnja ne dolazi u obzir da dođe u pitanje, i ne dolazi u obzir da mene može ili Čačić ili premijer smiriti. Ti ljudi ne postoje na svijetu iz političkog života, ili bilo kakvog drugog autoriteta, za mene su autoriteti umrli. Za mene živi samo čovjek koji treba ruku politike koja će imati odgovornost prema ovom prostoru, istaknuo je Dumbović.

Dodao je i kako ne očekuje odgovornost samo od premijera, već i od lidera Europske unije.

U protivnom, ako Europe ne bude ovdje da pomognu, onda ja kao europejac ne trebam tu Europu, i to onda moram narodu reći. Meni ne treba ničija procedura od godinu ili godinu i pol dana, sutra, meni trebaju zakoni, zaključio je Dumbović.

Satelitske snimke otkrivaju snagu potresa: Tlo se u Petrinji spustilo više od 10 cm

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.