Građanske stranke traže raspodjelu novca po nacionalnom ključu

Hrvatske političke predstavnike i stranke gotovo su svakodnevno za podjele optuživali bošnjački čelnici, guranje u nacionalne torove, separatizam… Onda se dogodi proces kao što je raspodjela novca u zdravstvenom sustavu HNŽ-a i pravo stanje ispliva na vidjelo, piše Večernji list BiH.

Naime, bošnjački politički predstavnici koji nameću teze kako Bosna i Hercegovina treba biti uređena po građanskom modelu prije nekoliko dana inzistirali su da suficit ZZO-a HNŽ-a od 11 milijuna maraka bude raspoređen isključivo po nacionalnom ključu, a ne po tome koliko koja zdravstvena institucija obavi posla tijekom godine.

Razlog tomu je što, po nacionalnom ključu, zdravstvene institucije u većinski bošnjačkim općinama dobivaju znatno više novca nego bi to bio slučaj da se višak raspodijelio po nekim drugim, realnim kriterijima. Barem kada je zdravstvo u pitanju.

Konjic dobiva novac

Sada imamo situaciju da bolnica u Konjicu dobiva sredstva, a njihov posao radi uglavnom SKB Mostar. Ali ni to nije najčudnije. Oni koji se zalažu za tzv. građansku državu u pregovorima oko raspodjele novca traže primjenu nacionalnog modela. Nadam se kako će u budućnosti ovaj model biti transparentniji kako bi se jasno vidjeli stavovi svih sudionika ovih razgovora i za koju se politiku zalažu pojedinci, poručili su sugovornici Večernjeg Lista.

Navodno je SKB Mostar zbog ovakvog načina rada dobio 500.000 maraka manje nego je to bilo ranije predviđeno, ali to ne znači da će ta zdravstvena ustanova raditi i manje posla u toj istoj vrijednosti.

SKB Mostar već godinama radi 80 posto posla, a novac se dijeli 60:40 s ostalim bolnicama u županiji. Onda svi znaju pričati o dugovima SKB Mostar, a nitko ne kaže da bi ta zdravstvena ustanova mogla poslovati pozitivno samo kada bi naplatila uloge koje pruža. Sve dok SKB Mostar radi, a novac za njihov rad uzimaju druge bolnice, ne može se očekivati da će ta zdravstvena ustanova pozitivno poslovati, zaključili su naši sugovornici.

Rast prihoda

Prihod ZZO-a HNŽ-a ove godine trebao bi biti nešto manji od 140 milijuna KM. Ako ne bude većih potresa u sustavu, za očekivati je kako će na kraju godine opet biti raspoređivan višak sredstava. Naši sugovornici najavili su kako se već sada počinju raditi analize koliko koja zdravstvena institucija dobiva novca, a koliko posla obavlja te će se u budućnosti pokušati raditi na takvom modelu raspodjele novca.

Ne možemo više dopustiti da jedni naplaćuju usluge koje pruža druga ustanova. Takav sustav nije održiv i takva praksa se mora prekinuti. Svatko treba biti plaćen za ono što radi, bez obzira na nacionalni ključ. U zdravstvu je važan samo posao koji se obavi. I po tome principu treba dijeliti sredstva, zaključili su sugovornici.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Pa evo brate sanse da nasi novci ostanu nama!Tko to pregovara u ime nas Hrvata i da pristane na takvu podjelu?Daj brate popustite vise i sa ovim pisanjima i sa ovim glupostima!Ja nepismen bih uspio u tomu pregovaranji izboriti bolje za SKB Mostar!Zato u bolnici nema ni Boga jokina em zbog toga em zbog lopovluka em zbog raznih malverzacija!Jednom za vazda stavite tocku nato i lupite sakom o stol-E jarani nasi od danas Vam je ovako!Pa tko hoce hoce a tko nece nece!Ali jbg ne mi bili mi da nismo prodane duse!Samo seeebi a narod ko sisa!Ali Srbi i Muslimani isto hapaju da serazumijemo ali kad treba za narod pistanu slozni!I uvjek mi digne tlak clanak u bilo kojim novinama-Hrvatske novce trose bosnjaci!Pa gdje su ti koji nas predstavljaju?Pametnom sve jasno,a praaaavi Hrvati-tuzna moja rajo!

  • Ne znam baš koliko bi uspjeli lupanjem šake od stol, ne ide to baš tako. Što se tiče usluge u SKBM ima dobrih i loših iskustava, a to što nema boga jokina u njoj je kriv sustav. U svim zapadnim zemljama su bolnice i liječenje u njima jako skupe, uzimaju se dopunska osiguranja i skupi nameti. Pa ti izaberi, je li ti lakše kupiti tariguz i lijekove kad ti zatreba ili svake godine davati silne novce za nešto što ti možda neće trebati. Ne može 20 KM participacije pokriti sve troškove liječenja u bolnici!

  • Za… Covjece ili zeno Bozija o cemu ti pricas de se prekrsti ako se krstis ili sto vec!?O kakvom ti dop.osiguranju pricas i o kakvim drugi drzavama!?Pa uporedi njihove osobne dohotke i nase ili njihove mirovine i nase!?Ti kodasi se najeo-la ludih gljiva?A plus koni to lijecnik u njihovim bolnicama uzima mito?NI JEEDAN!A kod nas!?Ne bi im Bog nadodavo koliko te ocerupaju!Netko i tih 20KM jedva skupi!Uzmi bracni par umirovljenika gdje samo jedno ima mirovinu 348KM!I sad zbroji i oduzmi!A zasto ne sakom o stol i vise jednom reci dosta jeee!Pa balijicee u svakom trenutku ga nama metnu i udare sakom o stol kad nam nesto nedaju!!A to se dogadje SVAKODNEVNO!Imam dojam da si ti ili bogat,bahat,lazni invalid ili vlan HDZ-a i da seza novce VOMA ne znojis?!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.