Građani Turkmenistana već 20 godina ne plaćaju struju, vodu i plin!

Gotovo nepresušne rezerve prirodnoga plina omogućuju građanima Turkmenistana neuobičajen luksuz: besplatni plin za kuhanje i grijanje domaćinstava. Tom zemljom kruži zanimljiva anegdota: turkmenistanska obitelj nikada ne gasi plinsku peć, jer mora plaćati šibice.

Pet milijuna građana još od 1993. godine, po nalogu tadašnjeg ekscentričnog vođe Saparmurata Nijazova, uživa u blagodati da ne mora plaćati potrošnju plina, ali ne dobivaju niti račune za vodu i struju. Novi je predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov uveo i besplatnu uporabu benzina za građane.

Dok je potrošnja vode i prirodnog plina dosad bila neograničena, potrošnja struje ograničavala se na 35 kilovata na sat po osobi te 120 litara benzina po vozaču, piše zagrebački Jutarnji list.

Besplatno korištenje plina državu košta pet milijardi dolara te predstavlja određeno ekonomsko opterećenje, pa je lider te države odlučio štedjeti, te u svako kućanstvo ugraditi plinomjere.

– Ugradnja plinomjera omogućit će građanima racionalniju potrošnju, a mračuni za plin neće stvoriti financijske poteškoće građanstvu, rekao je Berdimuhamedov.

Cijene plina koji će građani ubuduće plaćati vjerojatno će ući u Guinnessovu knjigu rekorda po jeftinoći. Naime, šef Uprave državne plinare rekao je da će svaki građanin dobivati 50 kubičnih metara plina besplatno, a prekoračenje će se plaćati pola eura za 1.000 kubičnih metara. Za usporedbu, ruski naftni div Gazprom kupuje plin od Turkmenistana po cijeni od 186 eura za 1000 kubika.

Procjenjuje se da Turkmenistan ima četvrte po veličini u svijetu rezerve prirodnog plina. (Bljesak.info) 

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.