Građani je ne zanimaju: BiH prva država koja UN-u nije dostavila odgovore

Bosna i Hercegovina je prva država koja nije predala odgovore na pitanja Odboru Ujedinjenih naroda za prava osoba s invaliditetom.

Izaslanstvo koje čine OSI iz raznih organizacija širom BiH, a koje jedinstveno djeluju u okviru programa “MyRight”, u ponedjeljak je prezentiralo dijelove alternativnoga izvještaja, o primjeni konvencije o pravima OSI, nakon čega ih je dočekao hladan tuš.

“Obaviješteni smo da državno izaslanstvo koje izlazi pred UN nije dostavilo odgovore na pitanja vezana za primjenu konvencije. Događalo se da država pošalje prije isteka roka, ali ovo se nikada ranije nije dogodilo”, kazala je za “Nezavisne novine” Ana Kotur, članica bh. izaslanstva u Ženevi.

Ona je istaknula kako je BiH ovim pokazala da je njezini građani ne zanimaju.

“Totalna nezainteresiranost za sudjelovanjem u procesu koji se tiče populacije OSI. Potpuno odsustvo želje za ostvarivanje naših prava i poštovanje ljudskoga dostojanstva osoba sa invaliditetom”, rekla je Kotureva.

Reakcija na ovakav postupak nadležnih stigla je od izvjestitelja UN-a, koji je odmah na početku svoga izlaganja rekao da je i više nego razočaran. BiH je Konvenciju o pravima OSI, UN-a i Opcijski protokol potpisala u ožujku 2010. godine i time preuzela obvezu da osobama s invaliditetom na cijelom teritoriju države, bez diskriminacije prema bilo kojoj osnovi, omogući i osigura puno poštovanje i uživanje njihovih ljudskih prava, prenosi Bljesak.info.

Veliko je pitanje, kažu osobe s invaliditetom, što bi u UN-u čuli da nisu imali priliku da pored službenoga državnoga izvještaja o provođenju konvencije o njihovim pravima naprave i sami jedan alternativni izvještaj.

“Cilj alternativnoga izvještaja jeste da izvrši pritisak na državu BiH kako bi uložila više napora i svojim aktivnostima dovela do poboljšanja stanja poštovanja, zaštite i unaprjeđenja ljudskih prava osoba s invaliditetom. Da umjesto dosadašnjega medicinskoga, milosrdnoga modela OSI imaju model zasnovan na ljudskim pravima”, kazala je Kotur.

Nadležne institucije BiH nisu se oglasile povodom nepredavanja izvještaja.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.