Građani Europske unije sve siromašniji i nezadovoljniji

Kriza i mjere štednje uzrokuju pad zaposlenosti, a financijsko stanje kućanstava je nestabilno, utvrdila je Europska komisija…

Negativni učinci proračunskih restrikcija i povećanja poreza na prihode sve su vidljiviji u nekim državama članicama, naglašava se u izvješću koje je danas objavila EK.

“Pogoršava se socijalna kriza u Europi. U određenom broju zemalja nema znakova poboljšanja. Najsiromašniji su najteže pogođeni”, rekao je europski povjerenik za socijalne poslove Laszlo Andor.

Nezaposlenost je i dalje raste. Sada je bez posla 26,2 milijuna ljudi u Uniji (19 milijuna u eurozoni) ili 10,8 posto aktivnog stanovništva (11,9 posto eurozone). Raskorak, kad je riječ o nezaposlenosti, između juga i periferije te sjevera eurozone dosegnuo je 10 posto u 2012.

Ne samo da je nezaposlenost među mladima dosegnula vrhunac u cijeloj Uniji (u siječnju 2013. 23,6 posto aktivnih mladih bilo je bez posla ), već se njezino trajanje produljuje.

BDP Unije pao je za 0,5 posto u četvrtom tromjesečju 2012., što je najveći pad od početka 2009. Stopa ukupnog zapošljavanja smanjila se za 0,4 posto u 2012., a samo u četvrtom tromjesečju smanjila se za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Potrošnja socijalne zašite brže pada nego tijekom prethodnih gospodarskih kriza, stoji u izvješću. Također, utvrđeno je da je broj kućanstava u Uniji koja osjećaju financijsku krizu veći nego u prethodnom desetljeću, prenosi HRT.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.