Građani BiH troše pet milijuna maraka godišnje samo na Lexilium

Potrošnja anksiolitika i antidepresiva u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina stalno je u porastu. Tako je samo u prošloj godini na bh. tržištu prometovano anksiolitika u vrijednosti od 9.421.416 KM, podaci su Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

To je otprilike za 800 tisuća KM više u odnosu na 2015. godinu, piše Faktor.

Samo na lijek bromazepam, popularni Lexilium, u 2016. godini potrošeno je ukupno 5.265.819 KM. Još jedan često korišteni anksiolitik, alprazolam (Xanax, Ksalol), prodan je u vrijednosti od 1.374.517 maraka, dok je na diazepam (Apaurin) za 12 mjeseci potrošeno oko 1,3 milijuna KM.

Lijekovi koji se koriste za različite bolesti i pomerećaje živčanog sustava treća su najprodavanija grupa lijekova na tržištu u Bosni i Hercegovini.

Iako je otprije nekoliko godina zaživjela praksa da se ovakvi lijekovi u ljekarnama ne mogu kupovati bez recepta – što ranije nije bio slučaj – to nije umanjilo njihovu prodaju, naprotiv.

A osim lijekova za smirenje, građani često kupuju i antidepresive, na koje je prošle godine potrošeno ukupno 10.043.243 maraka, milijun maraka više u odnosu na prethodnu godinu.

Među antidepresivima najčešće propisivani su paroksetin (uglavnom se prodaje pod nazivom Seroxat), na koji se godišnje troši oko dva i pol milijuna maraka. Otprilike isti iznos potroši se i na antidepresiv sertralin, koji je prošle godine prometovan u ukupnoj vrijednosti 2.439.862 KM.

Zanimljivo je da posljednjih godina građani BiH pokušavaju sve više “smiriti živce” i s tradicionalnim, biljnim lijekovima, među kojima se najčešće koriste valerijana, matičnjak, pasiflora…

Na suhi ekstrakt lista matičnjaka, ekstrakt korijena odoljena i lista pitome metvice bh. građani su za godinu potrošili ukupno 526.302 maraka, što predstavlja oko 0,1 posto ukupnog prometa lijekova u BiH.

Samoliječenje
i samostalno doziranje anksiolitika vrlo lako može preći u ovisnost, upozoravaju psihijatri.

– Donedavno, dok inspekcije nisu pooštrile propise tražeći ljekarnama recepte za medikamente, pa i ovaj, Lexilium bi se nalazio u torbicama, ladicama, džepovima radnih ljudi i građana, umirovljenika, zaboravljenih od društva na birou, no i studenata.

Dok se radi o dozi 1,5 mg po potrebi (dakle ne svaki dan, čak ne niti svaki tjedan) situacija, stanje, nisu za zabrinuti se. No, kada se počne samostalno dozirati 3 mg i kad to pređe u gotovo svaki dan, bilo da se radi o jednoj tableti ili dvije krajnje je vrijeme da se konzultirate s psihijatrom jer u većim dozama,ova kemikalija može vas uvesti u stanje ovisnosti, – piše na svom blogu ugledna sarajevska psihijatrica Aneta Sandić.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), oko pet posto stanovništva u Bosni i Hercegovini boluje od depresije, a posebno je zabrinjavajuće da je isti postotak oboljelih i u najmlađoj populaciji, među djecom i tinejdžerima.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.