Građani BiH koji kupe auto u Njemačkoj imaju pravo na povrat PDV-a

Zbog manjeg pada cijena polovnih vozila u Njemačkoj i discipliniranih njemačkih vozača koji vode računa o održavanju, a automobile voze po dobrim putevima, najveći broj građana BiH želi svoj polovni automobil uvesti iz te zemlje.

Međutim, sudeći prema informacijama koje smo dobili u Njemačkom auto-moto klubu (ADAC), mnogi građani država koje nisu članice EU ne znaju za posebne privilegije koje ta zemlja omogućava za uvoz polovnih vozila iz nje.

Kako su rekli za “Nezavisne”, Njemačka nudi kupcima koji vozila izvoze iz EU mogućnost da izvrše povrat poreza na dodanu vrijednost (PDV), koji u Njemačkoj od sredine ove godine iznosi 16 posto, a do tada je bio 19.

Da bi građani BiH mogli dobiti povrat PDV-a na polovni automobil koji su kupili u Njemačkoj, potrebno je naći prodavača polovnih vozila u Njemačkoj koji tu mogućnost nudi. Naime, neki auto-placevi ne žele ponuditi ovu mogućnost, pa se građani trebaju informirati i zatražiti da tu mogućnost unese u ugovor o prodaji.

Iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH “Nezavisnim” je, također, ukazano na još jednu relativno skorašnju novinu – ako građanin kupuje vozila njemačke proizvodnje, poput Volkswagena, BMW-a, Audija i Mercedesa, osim obrasca EUR-1 kojim se dokazuje europsko porijeklo, treba znati da bh. organi provode dodatne provjere, a dok se čeka na rezultate provjere, potrebno je položiti garanciju ili osigurati eventualni carinski dug u slučaju negativne provjere. U ovom slučaju radi se o skandalu u vezi s ispušnim plinova koji je prije nekoliko godina pogodio njemačke proizvođače, pa je potrebno provjeriti spada li prodano vozilo u grupu onih koji se ne smiju izvoziti.

Svatko tko uvozi automobil može na stranici prije finalne kupovine sam provjeriti je li to konkretno vozilo obuhvaćeno skandalom. Međutim, u ADAC kažu da ako kupujete vozilo kod dilera, ove provjere se provode automatski.

U ADAC su rekli “Nezavisnim” da je za povrat PDV-a potrebno u roku od tri mjeseca od kupovine na vanjskoj granici EU dobiti potvrdu da je vozilo prešlo granicu. Bez te potvrde nemoguće je povratiti PDV.

Povrat PDV-a treba zatražiti od trgovca koji je vozilo prodao, a ne od njemačke carine ili Financijske službe, naglasili su.

Osim na vanjskoj granici EU, prodaju automobila potrebno je prijaviti u Carinskoj službi Njemačke u mjestu kupovine, odnosno registracije vozila, a vozilo mora imati važeću potvrdu o tehničkom pregledu odnosno TUV, koji se u Njemačkoj provodi svake dvije godine.

U mjestu kupovine potrebno je nabaviti probne tablice i osigurati formular EUR-1 uz ostale formalnosti i takse koje mogu koštati nekoliko stotina eura, a treba pitati dilera koji vozilo prodaje nude li oni ovu vrstu usluge, koja može trajati nekoliko dana od prodaje do izvoza automobila.

Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO BiH, rekao je za “Nezavisne” da polovno vozilo nakon uvoza mora proći homologaciju u ovlaštenom servisu, nakon čega se odlazi u neku od carinskih ispostava kako bi se izvršilo carinjenje.

U BiH je od početka godine do kraja kolovoza uvezeno 26.127 vozila vrijednosti oko 419 milijuna maraka, a ukupno je plaćeno 77 milijuna maraka trošarina, rekao je Kovačević.

Od ovog broja, nešto manje od 5.000 su novi automobili, dok se ostatak odnosi na polovnjake.

Inače, kako je rekao, prošle godine u istom razdoblju uvezeno je oko 57.000 automobila, što znači da je pad više od 50 posto. S obzirom na to da je broj prodanih automobila u BiH 2010. iznosio oko 32.700 i da od tada stalno raste, broj prodanih vozila najmanji je u proteklih 10 godina.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

  • Pa iz Hrvatske mogu odavno dobit na neku robu povrat poreza ajo kod nas kupe, a stranci nemoroju PDV placat ako kupuju iz BiH, ima Njemacka sto sta naucit od nas, jer to postoji u drugin zemljama odavno.

  • Sve kulturne drzave i ljudi ne zele novac samo zagrabit.Kod nas zeli na autu imati vise od duplo nego ga je izisao trosak.Radi posteno i gledaj da imas cistu zaradu 200eura pa ces viditi kako se auta prodaju.

  • Ova vijest je stara najmanje 70 godina.I jos nesto dragi novinarcicu da te naucim.Nemaju sva auta porez pa da ga mozes povratit vec samo koja su se vodila na firmi.Hvala likepo

      • Covjek ti je sve tocno rekao, NE MOZE se vratiti porez na vozilo kojem je PDV vec placen, dakle npr. vozila od fizickih osoba, a vozila koja su bila npr. na leasingu, odnosno na banci, na firmi, imaju odbitni, ulazni PDV, i naravno da ta vozila mogu ici po netto cijeni. To je tako oduvijek, a ne sada pa da se pravi od toga clanak…

    • Ma šta dobro jutro.Hajde ti prodaj auto u Imotski i napravi čoviku račun da u HR povrati pdv? idioteeeeeee….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.