Grad u BiH kojega nazivaju gradom blizanaca veliki je fenomen

Bužim, grad na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, opravdano, nosi epitet grad blizanaca. Od oko 20.000 stanovnika, trenutno je oko 200 blizanaca

Sama činjenica, da je u četiri ratne godine rođen 21 par, govori da je Bužim grad sa najviše blizanaca u regiji, prenosi Avaz.ba.

Kako su rekli Bužimljani, postala je praksa da se, umjesto iščekivanja muškog ili ženskog djeteta, u ovom gradu iščekuju blizanci. Gotovo svuda ćete u ovom gradiću sresti blizance.

Ima tu jednojajčanih, dvojajčanih, istopolnih ili oba spola. Svaka druga kuća ima blizance, rekla je Šefika Aldžić, koja i sama ima dvije kćerke, bliznakinje, Saru i Laru koje imaju po 11 godina.

Trenutno, u samom centru Bužima očekuje se rođenje blizanaca, a jedan par je rođen prošlog mjeseca. Neki od njih su se raselili, ali redovno se vraćaju u rodni grad, pa je u planu godišnja organizacija druženja blizanaca u Bužimu.

U planu je podnošenje inicijative da se postavi tabla na ulazu u grad, na kojoj će pisati “Bužim, viteški grad i grad blizanaca”, rekao je jedan Bužimljanin.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.