Grad Mostar tuži Udrugu “Jer nas se tiče”, oni najavili novi prosvjed – Jabuka.tv

Grad Mostar tuži Udrugu “Jer nas se tiče”, oni najavili novi prosvjed

Umjesto obećanog rješenja, Omer Hujdur zajedno sa svojim kolegama dobio je tužbu.

Zbog ometanja u zbrinjavanju, dovođenju i odlaganju otpada, Grad Mostar zajedno sa komunalnim poduzećima tužilo je Udruženje “Jer nas se tiče”, čiji je aktivist.

U tužbi se traži nadoknada štete u iznosu od oko 639.000 KM jer aktivisti, inače mještani naselja u kojem se deponija nalazi, nisu dopustili odvoz smeća sa ulica Mostara i okolnih mjesta.

Još prije tri godine nevladina organizacija ”Pravo na grad” upozorila je javnost da se regionalna deponija Uborak koristi, kako tvrde, za odlaganje animalnog i medicinskog otpada, odlaganje otrova sa prečistača, nakon čega se lokalno stanovništvo odlučilo na prosvjede.

Dokumentaciju sa iskazima svjedoka proslijedili su tužiteljstvu. Istraga do danas nije okončana, javlja N1.

Ulazimo u treću godinu kada je otkriven i animalni i medicinski otpad, i protuzakonito gospodaranje deponijom, otrovima. U trećoj godini se kažnjava onaj koji prosvjeduje i to protiv toga da ne bude otrovan, on i njegova obitelj. To zaista pokazuje da je režim na djelu. Evo mi apeliramo, ponovo na Tužiteljstvo HNŽ da jednom konačno podigne optužnicu, imaju kilograme dokumentacije, inspekcijske izvještaje, svjedoke, napominje Marin Bago, iz NVO ”Pravo na Grad”.

U svemu navednom treba podsjetiti da je regionalna deponija u međuvremenu izgubila okolišnu dozvolu, nova nije potvrđena. Da su u najmanju ruku čudne okolnosti u kojima se tužba podnosi, nekoliko dana pred konstiturajuću sjednicu Gradskog vijeća Mostar gdje su kao jedan od priorieta za foriranje vlasti, predstavnici opozicije naveli upravo pitanje Uborka, ili kako navodi Aner Žuljević iz mostarskog SDP-a:

Radi se o klasičnom pokušaju discipliniranja svih onih koji bi u perspektivi eventualno odlučili da brane svoja prava protiv bahatih vlasti. Ukoliko neko misli da će Udruženje građana Jer me se tiče u ovom momentu ostati samo, grdno se vara. Uključit ćemo se na sve moguće načine.

Omer Hujdur dodaje: Ako mi ne daj Bože izgubimo ovaj spor, onda idemo na međunarodne sudove.

Nakon policijske akcije maltretiranja, kaznenih prijava, sada i tužbi, aktivisti Udruženja ”Jer nas se tiče” poručuju da neće odustati u pravnoj borbi kako bi deponija Uborak konačno bila zatvorena. Za utorak su najavili i dvostani prosvjed od šest do osam sati te pozavali građane Mostara da im se pridruže.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Samo jako, i treba da ih se tuži, tko si pa da blokiraš Grad? Jeftine poene političke kupe, obična nakupina nelegalnih vlasnika kuća odlučila blokirati deponiju i tražiti pravdu. Policiju na njih i hapsi sve, i enormne kazne po džepu, pa da vidimo. Svaka šaka jada može danas protestovati.

  • Jesu ovo oni hublehaši što su kao počeli maskice praviti kao da zamažu oči naradu, a cilj praviti problem sa smećem i razvaljivati Mostar. K.l.o.š.a.r.i

  • Policiju na njih i šmrkove, pa da vidimo onda, a ne cijeli grad zatrpan smećem radi nihove kvazi blokade i nikomu ništa. Očito treba da se netko razboli od kuge i kolere pa da ove neradnike neko dobro kazni.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.